Mart 13, 2010

Uzaktan Şut Ve Gol


Duymayı özlediğimiz replik ama baktığımızda çoğunluğun 3 büyük klüp taraftarı olduğu ülkemizde bu lafı çok az hatta neredeyse hiç duymuyoruz. Aslında kolaydır, halı sahalarda bile görürüz. Gol olmasa bile uzaktan çekilen şutun direğe, kaleciye ya da kaleye yakın gitmesi hepimizi ayağa kaldırır.

Bir çok spor otoritesine göre bunun yetenek+kendine güvenle alakalı olduğunu savunur. Yeteneğe bir şey diyemem ama hem yeteneği olup hem de vurmayın adamsa, bu teoriye göre ülkemizdeki futbolcuların kendine güveni yok.

Hami, Sergen, Van Hooijdonk ve hatta bazı durumlarda Hakan Şükür bile uzaktan vururken, maçın içinde kalecinin zaafını gören Hagi uzaktan vurmaya başlarken, Mallorca maçında olduğu gibi kalecinin kötü (Leo Franco) olduğunu farkeden Fatih Terim, futbolcularına uzaktan vurun talimatı verirken şimdi düştüğümüz durum, aman gol atalım da uzaktan olmayıversine döndü. Frikikten en az gol atılan ülkelerden biri olduk, ki ligimizdeki kalecilerin de süper yeteneklere sahip olduğunu söyleyemem.

Basit bir mantıkla ceza sahası dışından vurulan topları uzaktan şut diye değerlendirirsek;

Beşiktaş'ın bu sene 32 maçta attığı 36 golün sadece 6sı uzaktan. Bunların sadece 1i Tello'nun Antalya'ya attığı frikik.

Fenerbahçe'nin 43 maçta 77 golünün, 10u uzaktan. 3 frikik var sadece Carlos, Santos ve Topuz. Semih ve Santos'un 1er tane ceza sahasından golü var ama 2side uzaktan şut yerine daha çok karşı karşıya pozisyon olduğundan kaale almadım.

Galatasaray'da ise 44 maçta atılan 93 golün, 7 tanesi uzaktan. Nonda, Keita, Elano ve Emre Çolak (son 2si rakibe çarpıp girdi) 4 frikik golü var. Diğer 3 gol ise Elano'nun Kayserispor'a, Keita'nın Kasımpaşa'ya, Mehmet Topal'ın Dinamo Bükreş'e attığı jeneriklik denilebilecek goller var. 1de Kewell'ın ceza sahası dışından orta yapıp kimseye değmeden kaleye giden golü var onu da kaale almadım.

Sonuçta Beşiktaş'ın %16, Fener'in %13 ve Galatasaray'ın %8i, toptan bakarsak 3ünün attığı gollerde %11 uzaktan gol oranı var. Oran yüksek gibi görünse de atılan gollerin çoğu pozisyon gereği e hadi vurayım madem golleri. Topla koşup kaleye vuran ya da aldığı pası düşünüp kaleye vuran futbolcu neredeyse yok. Hatta o güven kaybında uğramışlar ki çoğu zaman kaleciyle karşı karşıya kaldıklarında bile kaleciyi geçip vuracak kadar garantici olmuşlar. Belki Alex, Elano ve Tello'yu bu listenin dışına çıkarabiliriz. Uzaktan vurmayı deniyorlar en azından. Ama onlar dışında uzaktan şutları ile ünlü pek oyuncumuz yok.

Yurtdışına bakmak gerek onlar ne yapıyor diye, fırsat bulursam onu da listelerim ama izlediğim kadarıyla onlarda da eskisi kadar göremiyoruz bu tip golleri. Onlar da rakip kapandı mı tıkanıyorlar bazen ama eminim dışarıda bunu daha çok deniyorlar.

Girer girmez ayrı, ama ceza sahasına girip topu kaybedip dönmekten daha iyidir tahminen uzaktan vurulan ve kaçan gol. Auta çıksa, kontra yemezsin, pozisyonun sonunu daha erken öğrenebilirsin ve kesinlikle daha az yorulur ve yorarsın.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails