Ocak 14, 2011

Fabrizio Ravanelli


"Bakmayın ak saçlarına daha 28 yaşında." Bülend Karpat 1996.

Ocak 13, 2011

Sivrisinek Saz.


Yeni Malatya, Antep Belediye, Konya Torku, Beypazarı. Nasıl oluyor da süper lig takımlarına bu kadar kök söktürebiliyorlar? Cevabı rakibi küçümsemek değil, 60'ların futbolu hiç değil.

Sebebi, bizim süper lig takımlarımız futbol falan oynamıyorlar. Mali tablo, gelir-gider hikaye. Bu kadar ekonomik farka rağmen, alt liglerdekiler, üsttekilerden hiç korkmadan saldırıp, içeride dışarıda yenebiliyorsa ya da bu kadar zorlayabiliyorsa, aradaki farkı, ekonomi kisvesine sığınıp savunamazsınız.

İşinin ehli insanları gönderip, kendinize bu kadar güvenirseniz başka ne bekleyebilirsiniz? Bunca taraftar maç başlarken 'kesin kazanırız' diyemeyecek hale gelir. Sonra yabancı sınırı kalksın birilerini daha zengin edelim diye uğraşıp durursunuz. Hakemler bile kurtaramaz sizi artık.

Ders veriyor küçücük kulüpler, büyüklere ya da kendini büyük zanneden küçüklere ama davul zurna az geliyor.

Efsane Eşleşmeler ; Barcelona v Chelsea.

Abramovic, Chelsea'yi satın almadan önce Bates'in Gullit ve Vialli hamleleri Chelsea'yi saygı duyulacak bir takım haline getiriyordu. 1 Kupa Galipleri Kupası ve Süper Kupa'dan sonra, 2. Kupa Galipleri Kupası yarı finalde bitiyorud. 1999/00 sezonunda ise takım ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne kalıyordu. Ve ilk kupa hayali çeyrek finalde Barcelona tarafından sonlandırılıyordu. Bugüne kadar 8 kez Cl'ye kalan Chelsea 5 kez Barcelona ile eşleşti. Bu sezon tekrar karşılaşırlar mı, meçhul.


İlk eşleşme 99-00 sezonundaydı. İlk maçı Stamford Bridge'de Zola ve Flo'nun 2 golüyle 3-1 kazanıyordu Vialli'nin takımı. Barça'nın tek golü Figo'dan geliyordu. Rövanşta normal süreyi Barcelona 3-1 önde kapatınca maç uzatmalara gitti ve Rivaldo ve Kluivert maçı 5-1'e getirerek Chelsea'yi kupanın dışına itti.

Abramovic'in kulübü alması ve Mourinho'yu takımın başına getirmesi, eşleşmeleri daha da bir anlamlı kılmaya başladı. Tercüman Mourinho Barça'ya karşı.

2004-05 sezonu CL 2.tur. Barça'nın başında Rijkaard, ilk maç Nou Camp'ta. İlk yarı Chelsea 1-0 önde. Ancak ne oluyorsa ikinci yarı oluyor. Drogba kırmızı kart yiyor, Barcelona o dakikadan sonra 2 gol bulup maçtan 2-1 galip ayrılıyor. Mourinho maç sonu açıklamasında hakem Anders Frisk'in devre arası Rijkaard ile görüştüğünü iddia ediyor. Hem kırmızı kart hem de bu görüşme üzerine Chelsea taraftarı Anders Frisk'i ölümle tehdit etmeye başlayınca, hakem güvenliği sebebiyle düdüğünü asıyor.



Stamford Bridge'deki rövanşa Chelsea 3 golle çok hızlı başlıyor. Daha sonra Ronaldinho, belki de Şampiyonlar Ligi tarihinin en güzel gollerinden biriyle turu Barcelona'ya yaklaştırıyor. Ancak 2.devre Chelsea 4.golü bulup turu geçen taraf oluyor.

Bir sene sonra yine 2.turda, bu kez ilk maç İngiltere'de. Mourinho yıllar sonra ilk kez evinde kaybediyor Barça'ya. Rövanş Nou Camp'ta 1-1 bitse de Barça, turu geçiyor ve sonunda kupaya uzanıyor.

2006-07'de bu kez gruplarda denk geliyor Rijkaard ve Mourinho. Londra'daki maçı Chelsae 1-0 kazanıyor, Nou Camp'ta ise 2-2 bitiyor maç. Gollerden biri Mourinho'nun eski öğrencisi Gudjohnsen'den geliyor. O senenin finalisti Liverpool Barça'yı 2.turda, Chelsea'yi yarı finalde eliyor.


Son eşleşme 2008-09'da yarı finalde oluyor. Bu kez Barça'nın başında Guardiola var. Chelsea'nin başında ise Hiddink. İlk maç Nou Camp'ta 0-0 bitiyor. Rövanşta ise Chelsea 10. dakikada öne geçiyor. Maç sonuna kadar Chelsea'nin 5 penaltı itirazı oluyor. Hiç biri verilmiyor. En neti ise Pique'nin eliyle topa müdahelesi oluyor. Maç boyu Barça'ya 1 tek şut şansı vermeyen Chelsea, Iniesta'nın 90+2'deki şutuna engel olamıyor ve Barça iki beraberlikle finale çıkıyor.

Son yıllardaki maçların hepsi birer klasik olarak hafızalarımızda kalıyor. Özellike Mourinho-Rijkaard karşılaşmaları gündemi hep işgal etmişti. 4-2'lik maç muhtemelen CL klasiklerinden biridir.

Ocak 12, 2011

2011 Taraftar Haritası


Bilyoner.com üyeleri üzerinden taraftar haritası çıkarmış. Sadece üyelerden olduğu için gerçeği yansıtmaz ama bir fikir verir. Genel tahminlerde olduğu gibi GS-FB birbirine denk, Beşiktaş 3.sırada.

Harita, seçim parti haritası gibi. Eskişehirspor yine aradan başka renkte çıkmış, seçimlerde olduğu gibi. Trabzon da göstermiş kendini. Şampiyonluk sonrası bile Bursa'dan pek ses seda yok. Karşıyaka, Göztepe, Adana Demirspor ve Sivasspor listede göze batacak kadar yer bulmuşlar.

GS-FB-TS'nin kazandığı şehirler kendi renklerinde, Eskişehir sarı-siyah!

Kapak


Allah'ın sopası yok. Kazım'ın ne işi var bu takımda dedik, geldi tarihe geçti Sami Yen'deki son golü atıp. Servet Efendi rövaşatasıyla kilidi açtı. Sevinmedim mi sevindim. Tükürdüğümüzü de yalamış olduk, Ali Sami Yen'in bize son bir dersi olsun bu da.

Bugünün en önemli olayı eski-yeni, futbolcu-yönetici-hoca herkesin kenetlenmesiydi. Taraftar maç içinde karışsa da maç sonu omuz omuzaydı. Ama taraftar ve yönetim-futbolcu sorunu çözülecek gibi gözükmüyor bir müddet daha. Yuhalamalardan nasibini alan çok oldu bugün.

Maçın yıldızı Culio-Kazım'dı şüphesiz. Culio 1 asist, 1 de atak başlattı, Kazım 1 gol attı 1 attırdı. Böyle devam etmesi, imkansız olduğunu bilsek de, tek temennimiz. Aykut-Barış-Aydın'ın şu vasat takımda, güçsüz bir rakip karşısında bile en zayıf halka olmakta ısrar etmeleri de enteresan.

Hagi'nin maç sonu Kazım için; 'Doğru rengi giyiyor, iyi oynayacak' demecini Türkçe vermesi de ayrı bir güven Kazım'a.

Ocak 11, 2011

Bir Veda Havası.



Şovu, maçı, Culio'yu, Kazım'ı, Servet'i geçelim. Tugay'ın göz yaşları, yıllar sonra kapanıştan aklımda kalacak tek şey olacak.

Beckham @Tottenham




Ocak 10, 2011

Sile Sile, Hareketli Hareketli


Bildiğin Uğur Tütüneker bu:) Çok yaşa Cem Yılmaz.


Şampiyonlar Ligi'nde Türkler.


Türklerden, en çok kim oynamış, kim gol atmış, kim gol yemiş Şampiyonlar Ligi'nde. Bir inceledik. Büyük sürprizler yok ama şaşırtıcı bir kaç detay var.

Bu sene 19.kez oynanan kupaya 22 kez katılmışız toplamda. Galatasaray 10 katılımın yedisinde üst üste gitmiş. Daha sonra unuttuk zaten.

Takım-Katılım-Gruplar-Ön Eleme
Galatasaray 11-10-1
Fenerbahçe 9-6-3
Beşiktaş 8-5-3
Bursaspor 1-1-0
Trabzonspor 2-0-2
Sivasspor 1-0-1

10 kez ön elemelerde takılmışız. 5 kez 2 takımla birden gruplara kalmayı başarabilmişiz, yarı-finale 3 takımla giden ülkeler de var tabi.

En çok oynayan oyuncular; (20 maça kadar)

50 : Arif Erdem, Bülent Korkmaz, Ergün Penbe (Galatasaray)
47 : Hasan Şaş (Galatasaray)
40 : Emre Belözoğlu (Inter 21, Galatasaray 16, Fenerbahçe 3)
38 : Hakan Şükür (Galatasaray)
37 : Ümit Davala (Galatasaray 37, Werder Bremen 1)
35 : Okan Buruk (Galatasaray 29, Inter 6), Suat Kaya (Galatasaray)
32 : Yıldıray Baştürk (Leverkusen 28, Stuttgart 4)
28 : Tugay Kerimoğlu (Galatasaray 23, Rangers 5)
27 : Fatih Akyel (Galatasaray 26, Fenerbahçe 1)
24 : Emre Aşık (Galatasaray 20, Beşiktaş 4), Rüştü Reçber (Fenerbahçe 18, Beşiktaş 6)
23 : İbrahim Üzülmez (Beşiktaş), Volkan Demirel (Fenerbahçe)
22 : Hamit Altıntop (Bayern 16, Schalke 6)
21 : Nihat Kahveci (Beşiktaş 9, Sociedad 8, Villareal 4)
20 : Ayhan Akman (Galatasaray 17, Beşiktaş 3)

Emre, Nihat, Hamit dışında faal olan yok şu listede. Mesut 15 kez oynamış şu ana kadar, 2-3 sene sonra listenin lideri olur tahminen. Gözbebeğimiz Arda 5 maçta daha. Bülent Akın ve Tayfur Havutçu 18'er kez ile listenin sürprizleri. Gökhan Gönül 14, Kazım 13, Tuncay-Semih 11. Seri yakalanamazsa 50 barajını zor geçer bizimkiler. Lucescu yıllarında Hakan burada olsaymış muhtemelen orada da kırılmayan bir rekoru olacakmış.

Türk Takımlarıyla En Çok Oynayan Yabancılar ; (20 maça kadar)

30 : Popescu, Mondragon (Galatasaray)
25 : Alex (Fenerbahçe), Hagi (Galatasaray)
23 : Taffarel (Galatasaray)
22 : Capone (Galatasaray)
21 : Marco Aurelio (Fenerbahçe)

Hemen arkalarında Vederson var 17 ile. Jardel tek sezon 14 maç ful oynamış. Bu yabancı kıyımında listenin geri kalanında ümit veren yok. Alex liderliği alabilir, kalırsa İstanbul'da.

En Çok Gol Atanlar; (4 gole kadar)

13 : Hakan Şükür (Galatasaray)
6 : Ümit Karan, Jardel (Galatasaray) Oktay Derelioğlu (Beşiktaş 4, Fenerbahçe 2)
5 : Alex, Deivid, Tuncay Şanlı (Fenerbahçe)
4 : Arif Erdem, Ümit Davala, Hagi (Galatasaray), Sergen Yalçın (Beşiktaş 2, Galatasaray 2)

Bobo, Nobre 3'er golle hemen arkadan geliyorlar. Bir daha oynarlar mı, meçhul. Gurbetçilerin şovu var yalnız. Yıldıray, Gökdeniz ve Eren Derdiyok sadece 1er gol atmışlar, hepsi de Barça'ya. Hamit'in tek golü Milan'a, Erol Bulut'un tek golü Real'e. Atarsak kralına atıyoruz demek ki. Kaleci Sinan Bolat'ın kafa golü var AZ'ye. Nihat'ın hiç golü 21 maçta.

En Çok Gol Yiyenler; (30 üstü)

48 : Rüştü Reçber (Fenerbahçe & Beşiktaş)
40 : Mondragon (Galatasaray)
39 : Volkan Demirel (Fenerbahçe)
31 : Taffarel (Galatasaray)

Kaleciler için bir şey söyleyemeyiz. Ivankov tek başına 15 yedi bu sezon. Hakan Arıkan'ın 8'i var. Volkan'ın 6'sı. Mehmet Bölükbaşı sadece 2 maç 6 gol. Burada da lider Volkan olur. Diğerleri bir sonraki CL'de zor eldiven alır.

Real Madrid'in Unutulan Yabancıları.

Barcelona için yapmıştık, bir de El Clasico'nun diğer tarafına bakalım. Barcelona aynı sistem üzerinden gittiğinden, sisteme uymayanlara yol gözüküyordu ama Real neredeyse her sene sistem değiştirdiğinden, yabancı kıyımı konusunda bizimkilerden pek farkı yok, hatta fazlası var, daha masraflı.

Toshack-Di Stefano-Antic-Beenhaker dönemi.

Predrag Spasic. Defans, Partizan'dan geliyor, 1 sene oynayıp Osasuna'ya yollanıyor. Osasuna'da küme düşüyor.

Juan Eduardo Esnaider. İlk döneminde daha çok B takımda oynuyor. Zaragoza'ya gönderilip, geri geliyor. 2.dönemin sonunda Ateletico'ya gidiyor. Real Madrid dışında her takımda golcülüğünü konuşturuyor. Bir dönem Juventus'a da gidiyor.

Gheorghe Hagi. Steaua Bükreş'in 10 numarası Real Madrid'in yolunu tutuyor. 2 sezon çoğu maçta oynayıp 16 gol atıyor. Daha sonra Brescia-Barça. Hikayenin gerisi yeterince biliniyor zaten.

Ricardo Rocha. Brezilya'dan gelip, 2 sezon oynayıp memlekete dönenlerden.

Robert Prosinecki. Hagi'nin Hırvat versiyonu. 3 sezon oynuyor. O'nun da yolu Barça'dan geçiyor daha sonra.

Benito Floro Sanz-Del Bosque Dönemi.

Peter Dubovsky. 2 senede 30 maça çıkıyor. Madrid'den ayrılıp Oviedo'da 5 sezon geçiriyor.

Claudemir Vitor. Genç yetenek olarak geliyor, 3 maç-237 dakika oynayıp ayrılıyor Real Madrid'den.

Valdano-Del Bosque-Arsenio Iglesias Dönemi.

Freddy Rincon. 1994 Dünya Kupası'nın Real'e hediyesi. Madrid kariyeri 3 maç.

Dejan Petkovic. Sevilla ve Santander'e kiralanıyor. Real'de sadece 5 kez oynuyor 2 sezonda. Sonraki hayatının büyük kısmı Brezilya'da geçiyor. Geçen sezon Flamengo'da 52 maça çıkıp 13 gol atıyor. 38 yaşında, free agent yazıyor. Hala oynayacak abi.

1.Capello Dönemi.

Carlos Secretario. 2 sezon sadece 13 maç. Geldiği Porto'ya geri gidiyor.

Ze Roberto. Tanımayanımız yoktur. Bayern'deki ünlü Ze Roberto, Real'den giriyor Avrupa piyasasına. 15 maç yapıyor 1 sezonda ve Leverkusen'e geçiyor.

Ocak 09, 2011

Kekoyum Ama I'm Special.


Real Madrid'de 62 maç 63 gol. La Liga'da 47 maç 48 gol. 5 hat-trick. Alemden arta kalan zamanlarda çalışıyoruz demek ki.
Bu adamlar da olmasa zaten hiç zevk alamayacağız futboldan. Adam gibi top oynasınlar da gerisi teferruat.
Related Posts with Thumbnails