Aralık 13, 2008

İzmir'de Başladı Herşey..


Bu resme dikkatli bakın."Kadikioi" dese de İzmir Bornova çayırlarında başlayan bir maceranın resmidir bu.İngiltere'den tam 40 yıl sonra başlayacak bir maceranın ilk resimlerinden.İzmir'in imarını gerçekleştiren önemli ailelerin fertleri 1890'larda başlattılar bu macerayı ve İstanbul'a taşıdılar.. Anlatılacak çok macera barındırıyor bu fotograf günümüze uzanan yolculuğunda.. Bir yarı yüzyılı gözden geçirdim.. Türk futbol tarihi ile ilgili bütün sorularınızı bu blogda paylaşalım.. çok şaşırtıcı olaylar ve durumlar sizleri bekliyor.. Sorularınızı bekliyorum..

Aralık 12, 2008

Yaşamdan Futbol Hatıraları-1

Şöyle kısa bir gezintiyle keyfine doyamadığımız futbol temalı filmlere gidip gelelim istedim..Hafızamızda kalan tatlarına kısa bir değinelim.. İlla ki devamı gelecektir ama şimdilik iki yabancı iki yerli yapım örneği başlangıç için yeterli olur sanırım..Önce benim için futbol temalı filmlerin izlediklerim içerisinde en iyisi diyebileceğim "Green Street Hooligans"dan birkaç anektod.:

Mesela GSE'in liderinin Londra takım ve ekipleri için yaptığı yorumlar gerçekten kayda değerdi;
West Ham United : Sıradan futbol, iyi ekip:Green Street Elites
Arsenal : Mükemmel futbol, boktan ekip:Gooners
Tottenham : Boktan futbol, boktan ekip:Yids
Filmde beni en şaşırtan durum film içerisinde nefret ettiğimiz Van Holden'ı canlandıran Terence Jay'ın,filmin en güzel şarkısı "One Blood"u seslendirdiğini öğrenmemdi. İzlemeyenler sakın dublajlı versiyon izlemesinler."Caney caney" melodili Westham sloganları ile karşılaşacaklardır.

GSH'a göre anlatım biçimi biraz daha belgeselvari olan bir film;Football Factory(yukarıda).. Duvarda yazan "Turn back or die" sloganı filmi özetliyordu aslında.İçinde futbol olmayan filmde ırkçılık teması daha bariz işlenmişti.Bu filmde yine bana ilginç gelen nokta Millwall grubu liderini canlandıran aktörün Türk asıllı Tamer Hassan olmasıydı(aşağıda).



Barda,Serdar Akar'ın "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar"da kulağımıza bas bas bağırdığı "Futbol asla sadece futbol değildir" sözünün (Bkz.Simon Kuper) bu kez gözümüze de gösterildiği,teması aslen şiddet olup backgroundunda bundan bağımsız şekilde futbolun sadece tat olarak yeraldığı bir film.Nejat İşler'in "Top geçer adam geçmez" sözünü eyleme döktüğü sahne filmi bu noktada özetlemekteydi.Bana bu anlamda (futbol) varan en etkili kısım olan bu sahneyi hatırlayalım;barın futbol sahasında belalılarla yapılan maçta,belalıların kafayla yerden attığı golün ardından Nejat İşler’in “adam gibi oynayın lan” diye bağırmasıyla elleri bağlı elemanın attığı çalımlar ,sevgilisinin ağlaması,Nejat’ın silahına mermiyi vermesine rağmen attığı gol.. Çekimlerde filmin bütün gerginliğini yaşayan film ekibi ve duvarda Simon Kuper..

Erkan Can,Serdar Akar'ın filmlerindeki replikleriyle hafızalarımızda yer alır çoğu kez (Bkz.Gemide). Akar'ın filmleri birbirine benzemiyor..Kurtlar Vadisi,Barda,Dar Alanda..Gemide.. Bu anlamda İtalyan yeni gerçekçi tatlar taşıyan Dar Alanda Kısa Paslaşmalar tam bir futbol filmi ve onlarca akılda kalması istenen repliğin içerisinde beni en çok etkileyen kaleci Suat'ın (Erkan Can) "ulan işte şimdi yenildik..yenildik lan adalet mi lan bu adalet mi lan ..."repliğidir(bir de kapalı dükkana kira ödemek).Film amatör ruhu,"dar alanı" temsil eder..Aşk bazen sevdiğin kızın düğününde dans etmektir zaten..





O an #21


Kuşlar Vadisi Pusu

Iddaa 12-14 Aralık


Hava durumu böyle olunca çıkıp biraz dolaştık, fazlaca ıslanınca girdik Sünger'de pizza yedik, şarap içtik ve otele döndük. Ben de fırsat bu fırsat bomba bir kupon yarattım.Çıkmaz demeyin, en kötü 1 liranızı çöpe atın bu kupon için. Benden bir 10 lira çalışacak sanırım.

114 G.Birliği - G.Saray 0 3.50
146 Bursa - Trabzon 2 1.80
164 A.Villa - Bolton 1 1.45
166 Man City - Everton 1 1.75
215 C.Palace - Doncaster 1 1.50
351 Beşiktaş - A.Gücü üst 1.40
353 Tottenham - Man.Utd. 0 3.20
454 Eskişehir - Konyaspor 1 1.70
461 Boluspor - Karşıyaka 0 3.00
464 Orduspor - Güngören 1 1.70
526 Genoa - Atalanta 1 1.60
614 Sevilla - Villareal 0 3.00
625 Lyon - Marsilya 1 1.65

Toplam : 1 x 7376 ytl

bol şans...

Aralık 11, 2008

Pause #2


Evet yine bir bayram, ve yine takımdan ayrı düz koşu yapma zamanı geldi bu çocuğun. Bizi bekler canımız Bodrum o sakin haliyle. Vakit bulursam illa karalarım. Selamlar...

CL, UEFA & FB


Kendimizi dev aynasında görmeyi bırakmamız adına bir kanıttır bu maç.Dikkat edin sonuç demiyorum, maç...

Aralık 10, 2008

UEFA Team Of The Year 2008


Bu benim seçimimin capture'ı.Bu oy vermeniz için tıklamanız gereken link . Bu da önceki yılların sonuçları...


uefa.com users' Team of 2007

Iker Casillas (Real Madrid CF), Daniel Alves (Sevilla FC), Alessandro Nesta (AC Milan), John Terry (Chelsea FC), Eric Abidal (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Manchester United FC), Steven Gerrard (Liverpool FC), Kaká (AC Milan), Clarence Seedorf (AC Milan), Zlatan Ibrahimović (FC Internazionale Milano), Didier Drogba (Chelsea FC).Coach: Sir Alex Ferguson (Manchester United FC).




uefa.com users' Team of 2006

Gianluigi Buffon (Juventus), Gianluca Zambrotta (FC Barcelona), Fabio Cannavaro (Real Madrid CF), Carles Puyol (FC Barcelona), Philipp Lahm (FC Bayern München), Steven Gerrard (Liverpool FC), Cesc Fabregas (Arsenal FC), Kaká (AC Milan), Ronaldinho (FC Barcelona), Thierry Henry (Arsenal FC), Samuel Eto'o (FC Barcelona).Coach: Frank Rijkaard (FC Barcelona).



uefa.com users' Team of 2005

Petr Čech (Chelsea FC), Cafu (AC Milan), John Terry (Chelsea FC), Carles Puyol (FC Barcelona), Paolo Maldini (AC Milan), Luis García (Liverpool FC), Steven Gerrard (Liverpool FC), Ronaldinho (FC Barcelona), Pavel Nedvěd (Juventus), Samuel Eto'o (FC Barcelona), Andriy Shevchenko (AC Milan).Coach: José Mourinho (Chelsea FC).



uefa.com users' Team of 2004

Gianluigi Buffon (Juventus), Cafu (AC Milan), Ricardo Carvalho (Chelsea FC), Alessandro Nesta (AC Milan), Ashley Cole (Arsenal FC), Cristiano Ronaldo (Manchester United FC), Maniche (FC Porto), Ronaldinho (FC Barcelona), Pavel Nedvěd (Juventus), Thierry Henry (Arsenal FC), Andriy Shevchenko (AC Milan).Coach: José Mourinho (Chelsea FC).

uefa.com users' Team of 2003

Gianluigi Buffon (Juventus), Paulo Ferreira (FC Porto) Alessandro Nesta (AC Milan), Paolo Maldini (AC Milan), Roberto Carlos (Real Madrid CF), Luís Figo (Real Madrid CF), David Beckham (Real Madrid CF), Zinédine Zidane (Real Madrid CF), Pavel Nedvěd (Juventus), Thierry Henry (Arsenal FC), Ruud van Nistelrooy (Manchester United FC).Coach: José Mourinho (FC Porto).


uefa.com users' Team of 2002


Rüstu Reçber (Fenerbahçe SK), Carles Puyol (FC Barcelona), Alessandro Nesta (AC Milan), Cristian Chivu (AFC Ajax), Roberto Carlos (Real Madrid CF), Clarence Seedorf (AC Milan), Michael Ballack (FC Bayern München), Zinédine Zidane (Real Madrid CF), Damien Duff (Blackburn Rovers FC), Thierry Henry (Arsenal FC), Ronaldo (Real Madrid CF).Coach: Senol Günes (Turkey).



uefa.com users' Team of 2001

Santiago Cañizares (Valencia CF), Cosmin Contra (Deportivo Alavés), Sami Hyypiä (Liverpool FC), Patrik Andersson (FC Barcelona), Bixente Lizarazu (FC Bayern München), David Beckham (Manchester United FC), Patrick Vieira (Arsenal FC), Zinédine Zidane (Real Madrid CF), Kily González (Valencia CF), Thierry Henry (Arsenal FC), David Trezeguet (Juventus). Coach: Gérard Houllier (Liverpool FC).

İşte Bunu Seviyorum #6


Home Sweet Home


10/12/2008 17:07

Sonunda Gitti

Ankaragücü Kulübü Başkanı Cemal Aydın istifa etti.Alınan bilgiye göre, Ankaragücü Kulübü Yönetim Kurulu'nun yaptığı ve 6 saat süren toplantı sonunda Cemal Aydın görevini bıraktığını açıkladı.11 Kasım 1997'de başkanlığa seçilen ve o günden itibaren aralıksız olarak 11 yıl boyunca Ankaragücü Kulübü'nün başkanlığını yürüten Cemal Aydın, toplantı sonunda görevinden ayrılırken yerine kulüp başkanvekili Serdar Özersin getirildi.

Kendi için küçük, Türk futbolu için büyük bir adım...

Aralık 09, 2008

Karşıyaka - Orduspor

Geçen hafta Manisalılar'ın yaptığı terbiyesizlikten burada bahsetmiştik . Bu hafta ise İzmir'e ta Karadeniz'den konuk gelen Orduspor sahaya bu pankartla çıktı.(Acınızı Paylaşıyoruz) Bu pankartın Karşıyaka için gerçek anlamı şuydu: " İzmir kardeşliği, Ege dostluğu dediğin aslında göt ayağıdır."



İzmir'in hep lobisizliğinden bahsederler de başka birşeye akılları ermez buralarda insanların.Ya da ermek istemez.İzmir'in en büyüksorunu lobisizlik değildir.İzmir tek lobisi vardır yıllardır.O da Altay'dır.Altay dışındakilerin, özellikle Karşıyaka'nın ise daha şehir sınırlarından çıkmadan bolca kuyusu kazılır.Henüz kendi şehrinden çıkamıyorken bir üst lige çıkmak ne zordur siz düşünün.

Maç başlamadan 20 dk önce 5 Ordulu'nun sahaya inip Karşıyaka tribünlerine çiçek vermesi, iki takımın elele tribünlere çağırılması ve hatta Ordusporlu kardeşlerin maçtan önce Özgür Soylu'nun kabrini ziyaret etmesi doğal olarak kanla beslenen medyada yer almadı.



Neden yer alsın ki?Bu haberler prim yapmaz.Nerde kavga nerde kan orda medya.Vampir misali kanla beslenebilir ancak. Halbuki Giresun deplasmanına giderken rahmetli, Ordulu arkadaşlarını ziyaret etmiş ve en kısa zamanda görüşme sözü almış.Kısmet böylesiymiş demek ki.

Maç boyu Karşıyaka tek kale oynamış, yıllar sonra şampiyonluk ruhu yakalanmış, zor da olsa istenen 3 puan alınmış, bunlar benim için önemli değil.Benim için önemli olan futbolun sadece renkler peşinde koşmak olmadığı, mevzu bahis bir insan canı olunca tüm renklerin siyaha döndüğü, hiçbir sevdanın bir insan canından daha kıymetli olmadığıdır...

Absolut #13


Aralık 08, 2008

Kara Kedi Ak Kedi


Ankaraspor maçının son dakikalarında sahaya çok sayıda yabancı madde atılması ve çirkin tezahürat yapılması nedeniyle Beşiktaş'ın sahasının 1 maç kapanacağı bildirildi...Beşiktaş'ın Ankaraspor'a 3-1 mağlup olduğu karşılaşmanın son dakikalarında siyah-beyazlı taraftarlar anlamlı bir besteyle protestoda bulundular !..Beşiktaş - Ankaraspor maçının devre arasında koridorların ışıklarının kapanmasıyla silahların patladığı öğrenildi.İnönü Stadı güvenlik amirleri olayın araştırıldığını ifade ederken taraftarların maç bitiminde güvenlik güçlerine "Burnumuzun dibinde silahlar patlıyor" diyerek şikayette bulundukları öğrenildi..

Bunlar son maçın haberleri..İbrahim Üzülmez,bu tribün düzelmez artık..Balığın baştan koktuğu bir sistemde herşey karışık bir hal aldı ve tribünü Beşiktaş'dan önce gören zihniyet geçen sene başından itibaren hem kendisine hem Beşiktaş'a zarar vermeye devam ediyor."Takım niye oynamıyor?" şeklinde bir beste yapılmış..Aferin,peki sen neden böyle şeyler yapıyorsun? Kurtlar Vadisi de yayından kalktı,şimdi eski bölümleri koyarlar,nereden ilham alınacak şimdi? Vur sataniste,vur ateiste,kurban bayramı kutlu olsun ha? Ne farkın kaldı bu söylemle? Nerede senin farklılığın,sıradışılığın? Geçtim onu,sen futbolcunu nasıl yuhalarsın? Hele ki Delgado'nun bu kadar mıydı kredisi gözümüzde?Mustafa'nın gidişatı da filmi gibi mi olcak? Önce herkes izlemeye koşacak ,sonra herkes yuhalayacak.. İşte sahamız kapatılıyor.. İçerde birbirimizi yiyerek bitirdiğimiz ruhumuz bakalım yetecek mi yine? Ne paralı ne sadece Beşiktaşlı..Sadece çok kararlı bir başkan gelmediği sürece düzelemeyiz.. Şampiyon? Oluruz neden olmayalım.. Bu herşeye yetiyorsa zaten Beşiktaşlı olmayalım..

O An #20


Dinamo Zagreb - Udinese

Bayram ve El Öpmek


Kelle sayısına bakarsak kalabalık bir sülaleden geldiğim söylenebilir.Ama Nicelik değil nitelik analizi derseniz bu kalabalık sülale ancak düğünlerde ve nişanlarda "bedava dinamit götümde patlasın" zihniyetiyle beleşten eğlence için bir araya gelebilen bir sülale.

Peder ile validenin de ben 11 yaşındayken ayrılmasından sonra zaten tek tük gittiğim -para koparabildiğim- bayram ziyaretleri iyice taban yapmıştı.Annemden aldığım paranın üstüne sadece babama gidip (dondurma parası adı altında) aldığım yüklüce harçlığı ekleyebilirdim.Ama bu ikisi bile benim hayalini kurduğum uğruna para biriktirdiğim şeyleri almama yeterdi.

Bayramlar geçtikçe para da kesilmeye başladı.Sonra bir baktık eli öpülen adam olmuşuz.Bakkalın çırağından mahallenin bıçkın gençlerine kadar herkes "Tuna abi iyi bayramlar" diyerek bir elime salya sümük yapışmaya başlamış.Ulan ben "Abi" olmayı hazmedemiyorum daha ne el öpmesi derken yaşı 8-12 arasındaki jenerasyondan "amca" sıfatını duymak hem beni çökertti hem de sinirlendirdi.

Çocukken düşünürdüm hep; "Bu büyükler acaba neden el öptürmezler.Para vermek istemiyor ibneler heralde" diye. Şimdi görüyorum ve anlıyorum. Para vermeye razı olmama rağmen elimin öpülmesinden adeta tiskinen bir hal aldım. Zaten el öpülme yaşına geldiğinde çoktan el öptükten sonra para alma faslı bitmiş oluyor. Ne pis birşeymiş lan eli öpülen olmak. Zaten sevmem böyle prosedürsel bayramdır nişandır bok püsürleri.İyice nefret ettim...

Herkese iyi bayramlar...

Suni Çim Furyası


Suni çim ulusal stadlardan mahali sahalara taşındı.Oturduğum sitenin hemen arkasında bulunan ve yıllarımı onun tozuna çamuruna gömdüğüm Hasan Türker sahası da İzmir'de ki ilk saha bu eylemin uygulandığı.Bir tarafım "Bizim zamanımızda bunlar olsa coşardık" diyor, öbür tarafım "Ne güzel çocukların geleceği kurtulmuş" diyor.Şimdi de çevre düzenlemesine başladılar.Bu uygulamanın hızla yayılması ülke gençlerinin sağlığı ve ülke futbolunun geleceği açısından gerçekten olumlu Devam etmesi dileğiyle...

Şirinyer Hipodromu 08/09





Cumartesi bir baktık pazar bültenine İzmir koşuları perşembe günü başlamış.E dedik o zaman biz de sezonu açalım.Açtık açmasına da son ayakta kaçan 6500 liralık 2'li bütün hevesi aldı götürdü.Bizim değilmiş demek ki diyerek başka bir pazara saklıyoruz umudumuzu.Kolonyalı mendilden oturduğumuz restoranın adını kesin...

Bank Asya 1.Lig 15. Hafta


Diyarbakır'la Rize takılınca Karşıyaka rakipleriyle puanını eşitleyerek bir adım daha yaklaştı zirveye.Haftalar geçtikçe hava ısınıyor 1.Ligde.Giresun bu galibiyet ve yeni yönetimiyle! dipten kurtulur gibi gözüküyor.İlk 2 mücadelesi daha kim arasında geçer netleşmedi ama ilk 6 mücadelesi şu an tebaladaki ilk 8 arasında geçer gibi duruyor...

Aralık 07, 2008

Brezilya Usulü Futbol Kafası


Maçın santrasına yetişebildim ancak.Santrayla birlikte de apışıverdim sahadaki kumu görünce.Beraber izlediğim arkadaşım "Maçtan önce stad müdürü çıktı, bunun rutin bir işlem olduğunu söyledi" dedi.Ben de "hassiktirsin 25 senedir maçlara giderim bunun içine 100 küsür inönü dahildir böyle bir işlem görmedim" dedim.

Gerçekten de görmedim.Bu elemanın kafası olsa olsa Brezilyalılar kumda daha iyi oynar bu sahaya 50 kamyon kum dökelim kıvamında kuru ya da sulu destekli yüksek bir kafa olabilir.

Maç için yazacak hiçbirşey yok.Sivok atılmasa da sonuç aşırı değişmezdi.Delgado ilk defa tribunlerden nasibini aldı.Bu takımdan ilk gönderilmesi gereken o ve Bobo'dur nazarımda.Sinirim hala geçmedi daha ağır yazabilirim en iyisi burda bırakayım... Bırakamıyorum bir şey daha diyeceğim.Bunlar bırakın kumda oynamayı, kumda kale yapamazlar...
Related Posts with Thumbnails