Mayıs 14, 2011

19


Wayne Reyiz@twitter.

Kaynak: mirrorfootball

Real Madrid'in Unutulan Yabancıları Vol.4

Schuster'in gelmesiyle son şampiyonluk kazanılır. Ancak O da fazla kalamaz. Ardından Ramos ve Pellegrini de Barcelona'yı geçemeyince, son şans Mourinho'dur. Schuster dönemi Hollandalı akını ile, Pellegrini dönemi de 2.Galacticos transferleri ile anılır.

Schuster / Ramos Dönemi

Gabriel Heinze. Van Nistelrooy ve David Beckham'dan sonra 3.Unitedlı olarak gelir takıma. 2 sene oynar. 2.senesinde daha düzenli oynar, ancak yerini Marcelo'ya kaptırır. Şimdilerde Marsilya'da.

Wesley Sneijder. Son lig şampiyonluğunda 9 golle önemli bir paya sahiptir. Ancak fazla kalamaz Real'de. €27m'ya gelip €15m'ya Inter'e gider. Real'den ayrıldığı sene Bernabeu'da CL'yi kaldırır.

Arjen Robben. PSV'den bir türlü istenilen patlamayı yapamasa da, bir de Real'de dener şansını. 2.sezonunda daha fazla şans bulsa da, kalamaz. €35m'ya gelir, €25'ya Bayern'e gider. Sneijder gibi O da, Bernabeu'daki CL finalinde oynar.

Javier Saviola. CM'nin harika çocuğu, Barça'dan sonra Real'de de oynar ama değişen bir şey olmaz. 2 senede 4 gol atar Real'de. Şu an Benfica'da.

Rafael Van Der Vaart. Schuster'le iyi giden işler, Ramos gelince bozulur. İyi yedek olur. Pellegrini de pek şans vermez. Sezon başı transferin son gününde €11m'ya Tottenham'a gider, harika bir sezon geçirir.

Klaas-Jan Huntelaar. Van Nistelrooy'dan sonra ortaya çıkan gol sorunu için devre arası alınır. Ancak CL listesine Diarra'nın tercih edilmesisıkıntı yaratır. 8 golle, sene sonu 3 taksitle €15m'ya Milan'a gider. Ibrahimovic'in gelişiyle, Schalke'ye gönderilir.

Julien Faubert. West Ham'den devre arasında kiralanır ancak bench'te uyumasıyla kendi biletini keser bir nevi. Sadece 2 maça çıkar Real formasıyla.

Gary Kagelmacher. B takımdan yetişir ancak sadece 1 kez Real formasını giyebilir Uruguaylı. Önce Germinal Beerschot'a kiralanır ardından satılır.

Real Madrid'in Unutulan Yabancıları Vol.3
Real Madrid'in Unutulan Yabancıları Vol.2
Real Madrid'in Unutulan Yabancıları Vol.1

Türkiye'de Hiçbir Başarı Cezasız Kalmaz.

Saha dışında hatta sahanın uzağında yaşanan olaylar yüzünden 6 maç hem seyircisiz hem de tarafsız sahada maç cezası.
Bu olayların olacağını tahmin edemeyen İl Güvenlik Kurulu'na ceza var mı? Yok.
Olaylar için yeterli önlem alamayan polise ceza var mı? Yok.

Eee o zaman buyurun cenaze namazına. Bursaspor bir spor kulübü beyler. Maçlarında güvenliği polis sağlıyor. Kendi güvenlikçileri aslında 'steward' klasmanında.

Zaten olaylar saha içinde ya da tribünde de değil. O zaman olaylar direk polise bağlı yani emniyete, dolayısıyla valiye. Peki 7 yıl sonra İnönü'de yaşananlar sonrası, Beşiktaş taraftarını Bursa'ya getirme fikri kimin? İl Güvenlik Kurulu, dolayısıyla yine valiye.

Sporda şiddet yasası, holiganizmi engellemek için çıktı ve 19 tutuklu, 40 gözaltı var olaylarla ilgili. Bu adamlar zaten hapiste ya da gözaltında olacaklarından bir dahaki maça giremeyecek. Ne kadar ceza alırlar bilmiyorum ama Bursaspor'un cezası bitince muhtemelen bu adamlar dışarıda olacaklar, cezadan sonraki maçlara da gidecekler. Tabi fişleme denilen basit bir sistemi aklına getiremeyecekleri varsayıyorum. O zaman ne olacak?

Kısacası ceza bize. 6 maçı izlemeyin. Seyircisiz maçtan ne anlıyorlarsa artık? Kurunun yanında yaş yanar ama kuru yaştan sayıca fazla olur normalde.

Bir de söyle bir durum var. Fenerli, Cim-Bomlu, Beşiktaşlı İstanbul'un herhangi bir yerinde olay çıkarsa, kulübe ceza mı gelecek?

Kendi suçunu başkasına atmakta bizim millet kadar başarılısı yok şu dünyada. Kendi işini düzgün yapamayan herkes topu birbirine atarken, olay Bursaspor'a patladı. Bir anda en kötü taraftar oldular, öldürülen Karşıyakalılar, Fenerliler, Beşiktaşlılar unutuluverdi.

Mayıs 12, 2011

360º Galatasaray

Beypazarı maçında Ali Sami Yen, Fenerbahçe maçında Seyrantepe'yi 360º fotoğraflamışlar. Sami Yen'de 24 seçenek var 360º'lik. Bir bakmakta fayda var. Sami Yen'e bakması can sıkıcı ama...

Mayıs 11, 2011

Direkler Gol Olsa

Premier League'de direklere nişanlanan toplar gol olsa puan durumu. Arsenal şampiyon, Newcastle kümeye, Liverpool CL'ye.

Kaynak. whoateallthepies blog

Mayıs 10, 2011

6. Değerli Lig Vol.2


İlk bölümde ilk 5 ligin yayın hakları ve bizimki arasında bir karşılaştırma yapmıştık, bu kez sıkça yer alamadığımız, aldığımızda başarılarımız yerine daha çok başarısızlıklarımızı hatırladığımız Şampiyonlar Ligi gelirlerine bir bakacağız.

Büyük kulüplerimizin bütçelerinde önemli yere sahip olan ancak bir türlü istikrarlı bir şekilde elde edilemeyen gelir. Geçen sezon değişen yapıyla birlikte CL gelirleri çok daha önemli bir yere sahip tüm takımlar için.

Örneğin, 2008'de çeyrek finale çıkan Fenerbahçe 14 milyon Euro kazanırken, bu sene gruplarda sadece 1 puan alan Bursaspor 20 milyon Euro civarı bir para alacak. Bir sene önceki finalisti ManU 38 milyon Euro alırken, geçen senenin çeyrek-finalisti ManU ise 46 milyon Euro'yu kasasına koymuş.

2001-02 ve 2009-10 sezonları arası bir sezonda en çok gelir elde eden 5 kulüp;
1-Inter €49m 2009/10 Şampiyon
2-ManU €46m 2009/10 Çeyrek-finalist
3-Bayern €45m 2009/10 Finalist
4-ManU €42m 2007/08 Şampiyon
5-ManU €38m 2008/09 Finalist

Listeye Barça'nın kupa kazanmasına rağmen girememesinin sebebi, yayın gelirleri ile alakalı.

Bu 9 sezon boyunca en çok gelir elde eden 10 kulüp ise;
1-ManU €266m 9 katılım 1 kupa
2-Chelsea €221m 7 katılım
3-Bayern €213m 8 katılım
4-Barça €212m 8 katılım 2 kupa
5-Arsenal €211m 8 katılım
6-Lyon €209m 9 katılım
7-Real €200m 9 katılım 1 kupa
8-Inter €198m 8 katılım 1 kupa
9-Liverpool €196m 8 katılım 1 kupa
10-Milan €184m 7 katılım 1 kupa

Bu 10 takım dışında €100m barajını aşan takımlar Juventus, PSV, Porto ve Roma. Beğenmediğimiz Olympiakos €91m kazanmış bu 9 sezonda.

Bizim takımlarda durum.
1-Fenerbhaçe €54m 5 katılım
2-Beşiktaş €37m 3 katılım
3-Galatasaray €37m 4 katılım

Toplayınca €129m ediyor ki ilk 13 takımın kazandığından az.

İngiliz kulüpleri bu dönemde €911m kazanmış. İtalyanlar €768m, İspanyollar €709m, Almanlar €580m, Fransızlar €501m. Aradaki gelir farkı bu sene daha da bir açıldı ve her senede açılmaya devam edecek gibi gözüküyor. İlk 5 ligle farkımız ortada.

Para kazanmak için başarılı olmak gerekiyor. Başarılı olmak için sadece para mı gerekiyor? Buyurun paradoksa.

Mayıs 09, 2011

Türk Oligark Denemesi; İstanbulspor.

3 kez La Liga Şampiyonu Leo Beenhakker, Ajaxlı Van Vossen ve Van Den Brom, 94 Dünya Kupası gol kralı Salenko, Nantes'la şampiyon olup İstanbul aktarmalı Liverpool'a giden Jean Michel Ferri. Cem Uzan'ın oligark dönemi.

Tabi işin içine Türklük girince sistem çökmüş. Leo Beenhakker'in işine karışınca sinirlenip gitmiş Leo. Bu kadar toplama takımdan bir CM başarısı bekleyince sirkülasyon sınırını zorlamıştı İstanbulspor. Bir de işleri Adnan Sezgin'e devredince ok yaydan çıktı zaten.

En son Saffet Sancaklı satın almıştı. O da satmış sonra. Belediye isim hakkı ve renklerini istemiş geçen sene. N'oldu belli değil. Bir de ManU misali, takımın gerçek sahibi liseliler kendilerine ayrı bir takım kurmuş, yükselmeye çalışıyorlar üst liglere.

Cem Uzan desteğini çekene kadar iyi renk vermişti İstanbulspor lige. 1998'de 4.lükten başka bir başarı yok ama kulüplerinden kovulan tüm efsanelere kapı olmuştu. Bir de dönemin genç yeteneklerine. Ümit Davala, Cenk İşler, Mustafa Özkan, Murat Erdoğan. Selçuk Şahin gerçeğini de atlamak mümkün değil.

Şu an tek taraftarı Kenan Özvaran ile deplasmanlara gidip geliyor.

Son büyük zafer muhtemelen. Saraçoğlu'nda 3-0'lık maç. Rahmetli Enke'nin Fenerbahçe'deki tek maçı. Başlarında Aykut Hoca. Saidou, Balili, Mehmet Yozgatlı, Uche, kulübede de Boliç.

Ömeroviç, Emre Aşık, Nesim, Hamza, Halilagiç, Sergen, Aykut, Engin, Oğuz.





Tanju, Salenko, Ferri ve Kenan.

Resimler: Milliyet Arşiv & Sarının Üzerine Siyah Blog

Futbol Sanattır #3

Mayıs 08, 2011

Tapılacak Adamsın.


Örnek alacaksan bu adamı alacaksın. ManU kariyerinde 35 kupa var, 1 puan daha alırsa ki alır, 36 olacak. Barça'yı da yenerse 37 olacak. Ama 70 yaşında milletin önünde eğilebiliyor.

Liverpool'u ilk kez geçmiş oluyor şampiyonluk sayısında Manchester United. Ferguson'un ManU Karnesi;
12 Premier League,
5 FA Cup,
4 Lig Kupası,
9 Charity Shield
2 Şampiyonlar Ligi,
1 Kupa Galipleri Kupası,
1 Süper Kupa,
1 Kıtalararası Kupa,
1 FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası.

Barça'yı elerse seneye alabileceği potansiyel kupa sayısı sekiz olacak.
Related Posts with Thumbnails