Mayıs 26, 2010

Avrupa Gol Krallığı.


Bu sene Ajaxlı Suarez ile birlikte Messi, Milito, Ronaldo, Rooney, Drogba ve Lampard'ın çıldırdığı sene olarak tarihe geçmiş olmalı. Toplamda 40 gol barajını aşan Messi ve Suarez, 30'u aşan ise bir çok oyuncu var. Milli maçlar da hesaba katılırsa Suarez 50 golü de aşıyor. Ancak European Golden Shoe sistemi ne kadar adil ve ne kadar geçerli?
1- Milli takım maçlarını saymazsak, bu oyuncuların attığı tüm goller UEFA'ya bağlı turnuvalarda ama niye sadece liglerde attıkları goller sayılıyor?
2- Puan sistemi niye liglere 1-1,5-2 gibi sokaktaki adama sorulmuş hissi uyandıran puanlardan oluşuyor? Yok mu hiç istatistikçisi European Sports Magazine'in? Topu topu 50 ülke var Avrupa'da, herbirinde ortalama 3 organizasyon var, 3 de UEFA organizasyonu. Toplam 153 organizasyonu puanlamak vermek çok mu zor?

Misal Di Natale bu sene ligde 29 gol atmış, Avrupa'da oynamamış, İtalya'nın puanı 2 ile çarpılınca kendi liginde 35 gol atan Suarez'i geçiyor. Ama Suarez'in Avrupa'da da 6 golü var. Yine aynı şekilde Pizarro'nun UEFA'da attığı 12 gol, Ronaldo'nun CL'de attığı 7 gole eşdeğer değil. Madem bir ödül verilecek, UEFA'nın buna el atıp, düzgün bir puanlama sistemi getirmesi gerekir. Bu sistemde maç başına 0.79 ortalamaya sahip Rooney ile maç başına 0.94 ortalamaya sahip Ronaldo aynı puanı alıyor. Herşeyi düzenlemeyi seviyorlar, bir şu olaya bir şekil getiremediler.

Bu arada listede orta sıralarda Lampard'ın görülmesi enteresan. Torres'in de sakatlığa rağmen 22 gol atması da anlamlı. Bizde tüm gollere bakılınca Alex ve Makukula 21'er gol. Makukula'nın tüm golleri ligde. Alex, her turnuvada 21'e ulaşıyor. Şu berbat ligimizde son 20 senede 30 golü geçen Tanju, Serkan Aykut, Hakan Şükür ve Fatih Tekke var sadece. Milyonlar verilen adamların listede olmaması iç gıcıklayıcı.

Not: Fabregas Arsenal'in en çok gol atan adamı bu sene. Ibra'yı da Messi ile karşılaştırabilmek için koydum. AM RLC / S C farkı anlamak için.
* Uluslar.ort : Uluslarası maçlarda attığı gol ortalaması, Ülke ort.: Ülkesinde attığı gol ort.

2 yorum:

Onur Aydın dedi ki...

Katılmıyorum üstad.

Hollanda ligi 3-4 takım dışında bildiğin amatör küme maçları gibi geçiyor.

Ajax'ın da Avrupa serüveninde karşısına daha kolay rakipler de çıkıyor diye biliyordum aşağıdan başaldığı için.

Ama gene de liglerin bir faktörü olmalı.

Metonet dedi ki...

liglerin faktörü olmalı ama avrupa da katılmalı işin içine. Messi Arsenal'e 4 atıyor, Suarez Hollanda lig sonuncusuna. Bunların bir platformda birleştirilmesi gerek.
İstatistik diye bir sanat var. Liglerin, kupaların, Avrupa maçlarının zorluk derecesi iyi bir çalışmayla belirlenebilir.

Related Posts with Thumbnails