Aralık 12, 2008

Yaşamdan Futbol Hatıraları-1

Şöyle kısa bir gezintiyle keyfine doyamadığımız futbol temalı filmlere gidip gelelim istedim..Hafızamızda kalan tatlarına kısa bir değinelim.. İlla ki devamı gelecektir ama şimdilik iki yabancı iki yerli yapım örneği başlangıç için yeterli olur sanırım..Önce benim için futbol temalı filmlerin izlediklerim içerisinde en iyisi diyebileceğim "Green Street Hooligans"dan birkaç anektod.:

Mesela GSE'in liderinin Londra takım ve ekipleri için yaptığı yorumlar gerçekten kayda değerdi;
West Ham United : Sıradan futbol, iyi ekip:Green Street Elites
Arsenal : Mükemmel futbol, boktan ekip:Gooners
Tottenham : Boktan futbol, boktan ekip:Yids
Filmde beni en şaşırtan durum film içerisinde nefret ettiğimiz Van Holden'ı canlandıran Terence Jay'ın,filmin en güzel şarkısı "One Blood"u seslendirdiğini öğrenmemdi. İzlemeyenler sakın dublajlı versiyon izlemesinler."Caney caney" melodili Westham sloganları ile karşılaşacaklardır.

GSH'a göre anlatım biçimi biraz daha belgeselvari olan bir film;Football Factory(yukarıda).. Duvarda yazan "Turn back or die" sloganı filmi özetliyordu aslında.İçinde futbol olmayan filmde ırkçılık teması daha bariz işlenmişti.Bu filmde yine bana ilginç gelen nokta Millwall grubu liderini canlandıran aktörün Türk asıllı Tamer Hassan olmasıydı(aşağıda).



Barda,Serdar Akar'ın "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar"da kulağımıza bas bas bağırdığı "Futbol asla sadece futbol değildir" sözünün (Bkz.Simon Kuper) bu kez gözümüze de gösterildiği,teması aslen şiddet olup backgroundunda bundan bağımsız şekilde futbolun sadece tat olarak yeraldığı bir film.Nejat İşler'in "Top geçer adam geçmez" sözünü eyleme döktüğü sahne filmi bu noktada özetlemekteydi.Bana bu anlamda (futbol) varan en etkili kısım olan bu sahneyi hatırlayalım;barın futbol sahasında belalılarla yapılan maçta,belalıların kafayla yerden attığı golün ardından Nejat İşler’in “adam gibi oynayın lan” diye bağırmasıyla elleri bağlı elemanın attığı çalımlar ,sevgilisinin ağlaması,Nejat’ın silahına mermiyi vermesine rağmen attığı gol.. Çekimlerde filmin bütün gerginliğini yaşayan film ekibi ve duvarda Simon Kuper..

Erkan Can,Serdar Akar'ın filmlerindeki replikleriyle hafızalarımızda yer alır çoğu kez (Bkz.Gemide). Akar'ın filmleri birbirine benzemiyor..Kurtlar Vadisi,Barda,Dar Alanda..Gemide.. Bu anlamda İtalyan yeni gerçekçi tatlar taşıyan Dar Alanda Kısa Paslaşmalar tam bir futbol filmi ve onlarca akılda kalması istenen repliğin içerisinde beni en çok etkileyen kaleci Suat'ın (Erkan Can) "ulan işte şimdi yenildik..yenildik lan adalet mi lan bu adalet mi lan ..."repliğidir(bir de kapalı dükkana kira ödemek).Film amatör ruhu,"dar alanı" temsil eder..Aşk bazen sevdiğin kızın düğününde dans etmektir zaten..





3 yorum:

Can Tanaydi dedi ki...

"3 zéro" fena halde tavsiyemdir. Ayrıca klasikler arasından "The Great Escape" de Pele ve Ardiles'li kadrosuyla göz doldurur.

Adsız dedi ki...

onlara da değinicem..özellikle "taçsız kral"a.. great escape dediğin "victory"orjinal adlı zafere kaçış di mi?

Can Tanaydi dedi ki...

Victory ayrı, The Great Escape ayrı.
Ama haklısın; Pele ve Ardiles'in oynadığı Victory.
The Great Escape'te Steve McQueen oynuyor.
Zırvalamışım, olur arada :)

Related Posts with Thumbnails