Nisan 28, 2011

6. Değerli Lig Vol.1


Burada zaman zaman Süper Lig'in, Avrupa'da 6. değerli lig olmasının, Türk futbolunun marka değeri ile yakından uzaktan ilgisi olmadığı, tek sebebinin Digiturk'un CINE5 ve Tele On'un kaderini paylaşmak istememesi olduğunu yazıyoruz.

Marka değerini bir ihale bedeli ile ya da isim sponsorluğuyla belirlemeye çalışmak göz boyamaktan başka bir şey değildir. Elbette zamanla yükselecektir, bir biri ardına başlayamayan stad projeleri, HD-3D yayınlar, sayısı artan lisanslı ürün mağazaları gösterge sayılabilir. Ancak oyun, uluslarası başarı, hakem ya da alt yapıdan 10 senede bir oyuncu çıkması bu duruma engel olacak gibi gözüküyor.

Rakamsal konuşmak gerekirse, Premier League'in bu sezon itibariyle yayın hakları geliri (isim hakkı ve mobil yayın hariç) 1,811 milyar Euro. Bizde ise her şey dahil 253 milyon Euro. Aradaki fark takımlara yansıyınca takım başı ortalaması EPL'de 90 milyon Euro, TSL'de ise 14 milyon Euro. Ve bu fark her geçen gün artacak gibi duruyor.

EPL yurtdışı yayın hakkı geliri 2007/08 sezonunda yıllık 233 milyon Euro iken, bu sezon itibariyle 582 milyon Euro. Bizde Digiturk 1 milyon Euro kazanıyorsa öpsün başına koysun.

Diğer liglere bakarsak, Serie A 900 milyon Euro yurtiçi, 181,5 milyon Euro yurtdışı gelire sahip. Ligue 1, 668 milyon Euro, Bundesliga 594 milyon Euro yurtiçi gelire sahip.

La Liga'da havuz sistemi olmadığından takımların yayın gelirleri bir hayli düşük. Bu durumun, La Liga'yı diğer Avrupa ligleri benzeri bir sisteme götüreceği bekleniyor.


Bir de Avrupa kıstası var tabi. UEFA'nın Market Pool dediği, ülkelerdeki TV yayınları ile ilgili bir sekme var. CL ve EL için ayrı ayrı hesaplanıyor, geçen sezon CL geçen sezon 342 milyon Euro değer yaratırken, EL sadece 58 milyon Euro yaratmış.

Son 8 sezonda EPL takımları 468 milyon Euro kazanmış CL Market Pool'dan. İtalyanlar 357 milyon Euro, Almanlar 294 milyon Euro, İspanyollar 292 milyon Euro, Fransızlar 247 milyon Euro kazanmış. Biz ise sadece 51 milyon Euro.

Geçen sezon EL ve CL Market Pool'dan BJK, FB ve GS'nin toplam geliri 20 milyon Euro civarı iken, EPL takımları 100 milyon Euro'yu görmüş.

Yayın gelirleriyle ilgili fark ortada. Yıldızlarla dolu liglerle pazarlama anlamında yarışmamız mümkün değil. O ülkelerin gelir düzeyleri ile de.

Ancak son 10 yılda sadece 3 kez çeyrek final görmenin de pazarlama ile alakası yok. Kıyasıya şampiyonluk yarışına giren takımlarımız dahil seneye Avrupa'da bizimkilerden çeyrek ya da yarı final beklemek hayalperestlikten de öte. Ancak kovduğumuz adamlar, çok daha ucuza, çok daha büyük işler yapıyor. Biz ise hala 17 Mayıs 2000'i yaşıyoruz.
Bir de dipnot olsun. TFF, medya ya da bir çok büyüğümüz Avrupa'nın 6. değerli ligiyiz dese de, hiç bir kaynakta 6.ligden bahseden yok. Varsa yoksa 'Big 5'.

Bir sonraki kısım Avrupa'nın büyük futbol markaları ve bizimkilerin arasında CL'de yaşanan gelir uçurumu olacak.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails