Mayıs 14, 2010

Pek Çok Giden Döndü Seferinden.

Mehmet Topal'ın Valencia'ya transferi, eski defterleri açtırdı bize. İlk aklıma gelen Nihat oldu. Diğerleri hiç gitmiş gibi gelmedi, zira hepsi döndü Türkiye'ye. Massimo da değinmiş benden önce konuya ama ben de farklı açıdan giriyorum şimdi olaya. Uyum sorunu, yurtdışına gidip dönen herkes için söylenen laf. Ama neredeyse giden herkesin dönmesi bu sorunun uyumdan fazlası olduğunu gösteriyor.
Misal ben zannetmiyorum ki, yurtdışına gönderdiğimiz futbolcuların yabancı dil bildiğini. Tabi yabancı dilden kastımız, sadece lisan değil, ayrıca kültür. Hem dilleri, hem dinleri farklı olunca zaten İstanbul'a ayak uyduramayanların yurtdışına ayak uydurması bir hayli zor. Onun için tabir-i caizse biraz fırlama olmak gerek.

Son 20 yılda Türkiye'de yetişip, yurtdışına demir atabilen bir Tugay var. Tuncay her ne kadar kastırsa da görünüre göre onun da işi zor. Bu yüzdendir ki, Almanya ya da diğer Avrupa ülke menşei futbolcularımız daha rahat oynuyor Avrupa'da. Tayfun, Erol Bulut gibi örnekler var. Yalnız onlarında çoğu Türkiye'ye gelip, buradaki rahatlığa alıştıktan sonra, gitseler bile dönüyorlar. Ersen Martin ya da yine Tayfun buna örnek olabilir.
Türkiye'de yetişip giden Rüştü'nün yabancı sınırına takılmasını ve Nihat'ın sakatlığını bahane etsek de, diğer giden tüm oyuncular 1 sezon oynayıp döndüler. Çoğu 1 sezonu bile tam oynamadan, birkaç maç sonra dönüverdi.
Tüm bu sorunlarına aslında eklenmesi gereken bir de 'tembellik skill'imiz var milletçe ama ona hiç girmeyeceğim. Çalışmak yerine, İstinye Park'a, Kanyon'a gitmek varken:)

Aşağıda gidenlerin oynadığı maçlar var. Herşey açık. Bilgileri wikipedia'dan aldım 3-5 maç fark oluyor bazen gerçeklerle.

2 yorum:

kupabizim.blogspot dedi ki...

Bülent Akın?

Metonet dedi ki...

bülent akın ispanya'ya gitmedi ki. bolton'a gitti premier'e. liste sadece ispanya'ya gidip gelenler.

Related Posts with Thumbnails