Mayıs 20, 2010

2 Resim Arasındaki Fark?


Biri anti futbol profesörü, diğeri otobüs şöförü ya da çingene. 2 yalnız adam. Biri son 7 senede 1 UEFA, 1 CL, 2 Premier League, 2 Serie A. Porto'yu 17 sene sonra Şampiyonlar Ligi şampiyonu, Chelsea'yi 50 sene sonra Premier League şampiyonu yaptı, Inter'i de 45 sene sonra Şampiyonlar Ligi şampiyonu yapma arifesinde. Diğeri Shakhtar'a tarihinin ilk UEFA'sını kazandırdı, Galatasaray ve Beşiktaş'a da Avrupa'daki son çeyrek finallerini.
Bana göre aralarındaki en büyük fark bıraktıkları miraslar. Lucescu gitti gideli Gs ve Bjk toparlanamadılar tam olarak. Ayrı ayrı bakınca ortalama sayılacak futbolcuları beraber oynatarak başarılar kazandığı içindir belki ama son örneği Elano sayılabilir. Shakhtar'daki oyununu oynayamadı bir daha. Chrygrynskiy'de Barça'da formayı kapamadı bir türlü. Brandao kısmen iyi çıktı onlara göre.
Mourinho'nun mirası hala iş yapıyor Chelsea'de. Bir de Ancelotti üstüne koyunca 57 resmi maçta 141 gol attı Chelsea bu sene, Barcelona'nın 58 maçta 134 golünü geçerek. Ama Mourinho Chelsea'de Porto'ya acımadığı gibi, Inter'de de Chelsea'ye acımadı, belki de dediği gibi gerçekten onlar hala O'nun takımlarıydı.
Ortak yanlarına gelince de evlerindeki üstünlükleri. Lucescu, Mourinho kadar başarılı olmasa da Türkiye'ye göre büyük başarıydı yakaladığı. Galatasaray 17 maçın tümünü bir tek onunla kazanmıştı. Tek yenilgisi Barcelona'ya karşıydı 2.senesinde. Hem de ilk sene evinde mağlubiyetler yaşadığı kadrosundan Hagi, Popescu, Emre, Okan, Jardel gitmesine rağmen. Beşiktaş'ta da ilk senesinde evinde maç kaybetmedi ligde. Şimdiki durumlara bakınca evinde kazanırsan şampiyon olursun Türkiye Ligi'nde şu kadrolarla Shahktar'da yaşadığı şampiyonlukları Türkiye'de de yaşamaya devam edebilirdi.
Mourinho'da durum biraz farklı O evinde son 7 senede 3 takımla liglerde mağlubiyeti yok. Tek mağlubiyeti Barcelona'ya 2005-06 CL'de.
Mourinho'yu birçok futbolsever hareketleri, sözleri ve az gol atan taktiği yüzünden sevmezken, özellikle son Barça maçında sevmeyenlere yenilerini eklerken yine finalde. Lucescu, Türkiye'de benimde içinde bulunduğum tayfa tarafından korkak futbol oynatıyor (diğerleri oynatmıyor da n'oluyorsa) diye, diğerleri tarafından atlar köpekler atasözü sebebiyle pek sevilmiyor. Ama O da şampiyonluklara devam ediyor. Aldığı oyuncuları parlatıp Avrupa'ya pazarlıyor, biz 4 sene de Topal'ı €5m'ya sattık diye sevinirken, O orada €15m'dan aşağıya adam vermiyor. Tabi bu sevip sevmeme kendi yorumum, belki tahminimden fazla seveni vardır Türkiye'de Lucescu'nun. Mourinho Adanalı zaten.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails