Nisan 20, 2010

Futbolda Arjantin Yılı


Çinlilerin takvimi gibi futbolun takvimi olsa bu sene kesinlike Arjantin Yılı olurdu. Messi, Higuain, Tevez, Milito, Agüero, Lisandro Lopez ve Lavezzi. Nasıl bir forvet hattıdır diye sormak istiyorum. Heinze, Samuel, Demichelis, Gago, Maxi Rodriguez diye uzayacak liste en az 2-3 üst düzey milli takım kurabilecek nitelikte. Dünya Kupası'nın kesin favorisi olması gereken takım Maradona'nın önderliğinde kupanın en eğlenceli takımı olup çeyrek finalde elenecek gibi geliyor bana nedense.
Yukarıda adı geçen vatandaşlar Avrupa'da ortalığı kasıp kavuruyor bu sene. Golcüler Arjantinli, Orta sahalarda Arjantinliler var. Peki 4-5 sene içinde nasıl bu kadar Arjantinli çıktı piyasaya? Messi'yi saymazsak Arjantin altyapıları felaket çalışıyor. Brezilya ekolünü sildiler geçtiler. İsminin sonu -ho ya da -do olan adamlar kendi memleketlerie dönerken, Avrupa'yı Arjantinli ismi -ez'le biten adamlar sardı. Avrupa'da oyuncu sıkıntısı çekilirken, eurolar onlar için saçılmaya başlandı.
Bizde durum Leo Franco, Delgado ve Batalla'nın ötesine geçemiyor. Porto'nun 3-4 sene önce ekol değiştirmesinden Arjantinlilerin yükselişte olacağı görülebilirdi, tabi görmek isteyene. Biz hala Brezilyalılar alemci oluyor önermesinde takılıyoruz.
Brezilyalıların skandalcı yaşam tarzları, birbirlerini öpmeleri görülmüyor Arjantinlilerde. Daha profesyonel bir hayat yaşıyor gibiler. Robinho'nun evinin arkasına su parkı yaptırması gibi bir haberi Tevez'den duymadık. Agüero bu yaşta evli ve çocuklu, mankenlerle işi olmadı. Messi bir mankenle görüntülenmedi daha.
Bu da gösteriyor ki Arjantinde sadece futbol altyapısı değil, başka eğitimler de alıyor oyuncular. Sapıtmıyorlar. 70 milyonluk nüfusa sahip ülkemde ise altyapıdan bahsedilirken, yeni oyuncuları hocalar oynatmıyor denirken hala birkaç sene önce İspanya'da yaşanan şu anda bariz bir biçimde Arjantin'in uyguladığı sistemi görememek bize has birşey olsa gerek. Hala Ajax modelindeyiz biz. TFF'nin işi herşeyi satıp para kazandık demek yerine bir şekilde bir altyapı politikası oluşturup bir kaç sene sonra bir Türk yılı yaşatabilmek olmalıdır bence. Çok da uzun bir süreç değil bu. 4-5 sene içinde bu hale gelebiliriz. Kaldı ki biz geri bir ülkeyiz bahanesi de işe yaramaz Arjantin bizden beter.

3 yorum:

iressaul dedi ki...

Güzel tespit, olaya futbolculuk ve yetenek açısından bakıyoruz. Hiç "efendilik" gözüyle bakmamıştık. Bu yönden Arjantinliler ağır basıyor.

Yalnız;

"Bizde durum Leo Franco, Delgado ve Batalla'nın ötesine geçemiyor."

demişsin.

Ligimizde oynayan en faydalı Arjantinli olan Cangele'yi de belirtsen daha iyi olurdu..

Metonet dedi ki...

atlamışım ama o da Sakarya zamanı sorun çıkartıyordu. hala da istikrarlı değil kayseri'de. ama iyi yetenek o kesin.

PedRo dedi ki...

yanlız agüero karısını aldatmıştı. :D birde maradonanın öpüşmesi var :D

ama arjantililer brezilyalılara 10 basar orası kesin.

Related Posts with Thumbnails