Eylül 21, 2009

Spor Politikası Nasıl Olur?


İspanya yine uluslarası bir organizasyonda altın madalyasını aldı. Bu sefer Eurobasket 2009'da geldi bu zafer. Tıpkı son birkaç senedir her alanda görmeye alıştığımız İspanyol şampiyonlar gibi.
Takım başarıları;
Eurobasket 2009 İspanya Basketbol milli takımı.
UEFA Şampiyonlar Ligi 2008-09 FC Barcelona.
Euro 2008 İspanya milli futbol takımı.
FIBA 2006 Basketbol Dünya Şampiyonası İspanya Basketbol milli takımı.
EHF Champions League Hentbol İspanyol takımları son beş sezonda 4 şampiyonluk.
2007 Men's Volleyball Avrupa Şampiyonu İspanya milli takımı.
İspanya Atletizm Takımı
Davis Cup 2000-2004-2008
Bireysel Başarılar ;
Rafael Nadal - Tennis
Sergio Garcia - Golf
Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo - Motorsiklet Yarışları
Fernando Alonso - Formula 1
Carlos Sastre - Bisiklet Yarışları

Yukarıda gördüğünüz isimler Sergio Garcia hariç son dönemde en az bir şampiyonluk almış isimler. Bir tek atletizmde son Berlin'deki Dünya Şampiyonasında sadece 2 madalyaları var. 1 altın ve 1 gümüş. O hali bile bizden iyi.

Bu bahsi geçen isimler ve takımlar ortalama 1980-1990 yılları arasında doğanlardan oluşuyor bir de. Yani 1992 Barcelona olimpiyatlarına hazırlanan ekip. Net bir bilgi bulamamama rağmen bu üstün spor politikası ile ülkenin ekonomi politikası 1992 Barcelona olimpiyatlarında kesişiyor. 1986'da Avrupa Birliği'ne giren bir ülkenin büyük bir organizasyonla ayağa kalkabilmesi örneği. O dönem yapılan yardımlar İspanya'yı ekonomik olarak da teknolojik olarak da ayağa kaldırdı. Barcelona şehir merkezinde şu an metro istasyonu bulunan yer aslında 1992 öncesi toplu hamam. Evlere sıcak su verilemediğinden herkes orada yıkanıyormuş. Olimpiyat döneminde metro yapılma fikri evlere sıcak suyu da getirmiş. Ben hiç bilmem evimde sıcak su olmadığını ve 1992den önceyi de iyi hatırlarım.

Bir de turizm politikası var. Dünya teknolojisine fazla katkı yapamayan İspanyolların ekonomik olarak çıkış yolları turizm. Ve sporun ülkeye önemli bir katkısı da reklam oluyor. En çok turist çeken 2.ülke konumunda Avrupa'da İspanya. Sadece yaz değil kış turizmi de yoğun. Bizden 3 kat fazla turist çekmesine rağman gelirlerde 3 katın çok üstünde bir fark var. Sebeplerinden biri 10€'ya herşey dahil bir otel bulamazsınız İspanya'da. Nou Camp'ı gezmek için para ödersiniz. Ali Sami Yen'e para vermip gezmek isteyen bir turist modeli yok dünyada daha.

Bizim hiçbir alanda bir politikamız olmadığını düşünürsek, nüfus olarak da bizden 30 milyon az olan bir ülkeye göre ne kadar geride olduğumuz açık. Biz Amerika ve Fransa'da yoğunlukla uygulanan asimilasyon modeline göre birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Aurelio'su, Karin'i, Elvan'ı. O da görüntü verme adına. Fransa futbol milli takımında oynayanlardan ya da Amerikan sprinterleri gibi bir asimilasyon yapmışlığımız yok.

Yurtdışında bulunanlar Türkiye'nin tek markasının Galatasaray olduğunu, Hakan Şükür'ün ve Hasan Şaş'ın bilinirliğini farketmiştir zaten. Ve o markanın son yıllardaki hali de belli. İspanyollarında Volkswagen'e bağlı SEAT hariç tüm dünyada bilinen birkaç spor kulübünden başka bir markası yok genel anlamda. Ama sportif başarının ülkeye ve ekonomisine katkısı apaçık ortada. Barcelona ve Real'in yurtdışı gelirleri ile bizim büyükleri karşılaştırma şansımız yok sanırım.

Spor hiçbir zaman spor değildir ve biz futbolseverler olarak endüstriyel futbola karşıtlığımız her ortamda söylüyoruz ama hala altyapı denilen sistemi oturtamadan, endüstriyel futbolun sadece forma satma adına isim transfer etmekten bariz olduğunu sanıyoruz. Yabancı hocaların başarılı olabilecek Türk futbolcularını oynatmayışını genç veya tecrübesiz olmasına bağlıyoruz. Altyapımızdan Arda'lar çıkarmak yerine, Mehmet'lere dünyanın parasını veriyoruz. Onu da yedekte oturtsalar büyük takımda oynamak kolay değil deyip kestirip atıyoruz.

Sonuçta 75 milyondan 100 tane bile uluslarası düzeyde sporcu çıkaramıyoruz. Hido, Mehmet Okur, Ersan, Arda, Tuncay sayabiliyoruz. Nihat, Emre gibileri geri çağırıyoruz ki diğerlerinin önün açıkcak kimse kalmasın diye. Mesut, Serdar Alman milli takımında oynayınca gururlanıyoruz, Türk diye. Niye orada yaşayanlardan çıkıyor Mesut, buradakilerden çıkaramıyoruz diye sormuyoruz.

3 yorum:

sekerse tehlike dedi ki...

güzel yorumlar tebrik eder, başarılarının devamını dilerim kardeş :)
Zaten arada bir birşeyler duyunca veya bu yazı gibi birşeyler okuyunca acaba Türk müsünüz diye sorasım geliyor :))

Metonet dedi ki...

çok teşekkürler.
kafama takılanları kendi çapımda araştırıp yazıyorum. bu arada harbiden de Türk'üm, mutluyum.

Tuner dedi ki...

ne mutlu =)

Related Posts with Thumbnails