Ocak 17, 2009

F1 Türkiye & Ecclestone


İstanbul Park'ın işletmesi 20 Nisan 2007'de motor sporları organizasyon şirketi MSO'dan alınıp, Bernie Ecclestone'a yıllığı 3 milyon dolardan 15 yıllığına kiralanmıştı. Ecclestone'un İstanbul Park ile olan anlaşması 2021'de sona erecek. Türkiye'nin F1 ile olan kontratı ise 2011'de bitiyor. Türkiye, Formula 1'e ev sahipliği yapabilmek için yıllık 13 milyon dolar ödüyor. Formula 1 yönetimiyle Türk hükümeti arasında anlaşma sağlanamaması halinde, İstanbul Grand Prix'si 2011'den sonra yapılamayacak. Bu durumda Bernie Ecclestone da, Formula 1'siz yeteri kadar kâr getirmeyecek İstanbul Park'ın işletmesine devam etmeyecek. F1'in patronunun, işletme anlaşmasını tazminatsız feshedebilmek için 3 yıl önceden başvuru yapması gerekiyor. Pist müdürü ve Ecclestone'un şirketinin Türkiye'de en yetkili ismi olan Can Güçlü'ye göre, Ecclestone bu anlamda tedbir amaçlı bir başvuru yaptı.


Bir de işin farklı boyutu var. Pistin yapım maliyeti...


Formula 1’in toplam maliyetinin 280 milyon TL’ye ulaştığı belirtilirken, Murat Yalçıntaş, 21 Nisan 2007’de İstanbul Park Pisti’nin işletmesi 2021’e kadar, Formula One Administration Limited (FOA) Başkanı Bernie Ecclestone’a devriyle ilgili toplantıda, Formula 1’in odaya maliyetiyle ilgili şu bilgileri vermişti: “İTO ve Formula İstanbul Yatırım A.Ş. (FİYAŞ) olarak bu projede çift rakamlı milyon dolarlarla zarar ettik. FİYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olarak söylüyorum; pistin kesin maliyeti henüz sonuçlanmadı, kesin hesap yapılmadı. Şu ana kadar ki rakamlarla İstanbul Park için 221 milyon YTL maliyet çıkıyor. Bunun bir kısmını ödedik. Fiyaş’ın bankalara kredi leasing borcu ise 35 milyon euro ve bu paranın da 2009 yılına kadar ödenmesi gerekiyor.”


Ayrıca şu da var; Başkan Murat Yalçıntaş, “Üyelerimize Halkbank aracılığıyla 30 milyon TL’lik destek vereceğiz. Daha yüksek bir paket açmak isterdik ama F1’e harcadığımız para yüzünden kasamız boşaldığı için olmadı” demişti...


"Ayranı yok içmeye, tahtırevanla gider sıçmaya" der bitiririm...

1 yorum:

çubuk makarna dedi ki...

ispanyollar da valencia pistini sadece 10 milyon dolara mal etmiş. ne desek boş.

Related Posts with Thumbnails