Haziran 09, 2010

Bir Dönemin City'si : SS Lazio.

3 sezonda harcadığı parayla, Real'e benzetmek daha olası ama kalıcı olmadığından bir de renkten, City'ye bağladık. 1992'de kulübün başına, yıllarca takımın forma reklamı olan CIRIO'nun sahibi Sergio Cragnotti geçince, Lazio Serie A'da kendini hissettirmeye başladı. İlk sene Gascoigne transferi ile sükse yaptı Cragnotti. Ardından genç yetenek Signori.
Dino Zoff'la başlayan serüven, Zdenek Zemanla devam etti. Bu arada Casiraghi, Boksic, Chamot, Aaron Winter ve Nedved takıma gelenler arasındaydı. Zeman'la ilk 5'te yer aldı hep Lazio. Ancak asıl patlama 97/98 sezonu başında Sven Goran Eriksson'un takımın başına geçmesiyle gerçekleşti. Boksic takıma geri geldi, Jugovic, Mihajlovic, Mancini ve Almeyda da Eriksson'un ilk transferleri idi. Eriksson ilk sezon İtalya Kupası'nı aldı ardından UEFA'da finalde Inter'e kaybetti.
1998/99 başında ise yabancı sınırının da kalkmasını müteakkip, Cragnotti çıldırdı. 3 sezonda yaklaşık €400m harcadı takıma. Bu para takıma 100.yılında 2. Serie A şampiyonluğunu, düzenlenen son Kupa Galipleri Kupası'nı, 1 Avrupa Süper Kupası ve 1 de Coppa Italia kazandırdı. Ancak 2002'de Cragnotti'nin gıda devi CIRIO'sunun batması, takımı kayyuma devrettirdi. 2 sene takımı kayyum idare etti. Bu arada yıldızlar birer birer takımı terketmek zorunda kaldı. En son kaptan Nesta gitti. Daha sonra takımı Claudio Lotito aldı ancak hemen ardından Bahis skandalı ortaya çıktı. Avrupa hakkı da elinden alındı takımın o sene.
Bir sene sonra aynı iflas Parma'nın Parmalat ile başına geldi. Parmalat'ın yönetime, mali müşavirleri, denetmenleri alarak, gemiyi yürüttüğü ortaya çıktı ve önce Parmalat, ardından Parma battı. Bu vesileyle, 90'ların 2 devi aynı kaderi paylaşmış oldu.
Başkanlığının son 3 senesinde Cragnotti, 12 oyuncuya €10m'un üzerinde bonservis ödedi. 2'si hala transfer rekorlarının içinde.

Hernan Crespo. 2000 yılında Parma'dan €55m'a geldi. 2 sezonda 39 gol attı. Takım dağılırken €33m'a Inter'e gitti. Milan, Chelsea, Genoa'nın ardından kıtaya girdiği Parma'ya geri döndü.

Gaizka Mendieta. Cuper'in CL Finalisti Valencia'sından 2001'de €48m'a geldi. Ancak takımda fazla tutunamadı. Önce Barça'ya ardından Boro'ya kiralandı. 3 sene sonunda €3m'a Boro'ya transfer oldu.

Claudio Lopez. €35m'a Valencia'dan geldi. Sakatlıklar, Lazio'da peşini bırakmadı. Buna rağmen 28 golle, Meksika'ya transfer oldu.

Juan Sebastian Veron. Parma'dan 99/00 sezonu başında €27m'a geldi. Şampiyonluğu getiren ekibin önemli taşlarındandı. 2. sezonun sonunda €38m'a Manchester yolunu tuttu.

Jaap Stam. Dünyanın en pahalı defans oyuncusuydu döneminde, €23,2m. 3 sezon oynadı Lazio'da. Ancak O da fazla dayanamadı ve €10m'a Milan'ın yolunu tuttu.

Christian Vieri. Atletico'daki performansına €22,5m ödendi. 98/99 sezonunda 12 gol attı Lazio adına. Sene sonu, Cragnotti verdiği sözü tutmuyor diyerek Inter'e €40m'a transfer oldu.

Stefano Fiore. 2001/02'de Udinese'den €22,5m'a geldi. Zaccheroni'nin solda oynatma ısrarı yüzünden pek başarılı olamadı. 2004'te, Mendieta'nın kalan taksitleri karşılığında Corradi ile birlikte Valencia'nın yolunu tuttu.

Angelo Peruzzi. Inter'den €16m'a geldi. 7 sene Lazio forması giyip futbolu bıraktı. O kadar transfer içinden, en vefalı ya da satılacak kadar değeri olmadığından takımda en uzun kalan oldu.

Marcelo Salas. Yaklaşık €16m'a geldi River Plate'den. 3 sezonda 34 gol attı. €22,5-Kovacevic'e Juventus'a transfer oldu.

Sinisa Mihajlovic. Eriksson Sampdoria'dan yanında getirdi €15m'a. Frikikleriyle beraber 6 sene Lazio forması giydi. Lazio'dan sonra 2 sene Inter'de forma giyio futbolu bıraktı. Gelecek sezon Fiorentina'nın başında olacak.

Ivan De La Pena. Barcelona altyapısından Barcelona A takıma çıktığından 20 yaşındaydı. 3 sene sonra €15m'a Lazio'ya geldi. Ancak O da tutunamayanlardan oldu. Marsilya ve Barça'ya kiralandı, en son Espanyol'un yolunu tuttu.

Dejan Stankovic. Eriksson'un transferlerinden. Kızılyıldız'dan €13,5m'a geldi. 6 sezon top koşturdu. Son 6 senedir de Inter'de.

Bu kadar oyuncunun dışında Nedved, Poborsky, Giannichedda, Sergio Conceicao, Kovacevic, Chiesa gibi yıldızlar o dönem Lazio forması giydi. Ama harcanan paralar karşılık getirmeyip, bir de iflas çıkınca, Lazio efsanesi sona erdi. Şimdi ezeli rakipleri şampiyon olmasın diye takıma maç yatıran bir hal aldılar.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Thomas Doll,Diego Fuser,Simeone,Boksic,Ravanelli de büyük beklentilere yol açmış oyunculardı.
Lazio'nun en iyi topçusu Nestor Sensini'ydi ,tek geçerim :))

Adsız dedi ki...

ne güzel ele almısın bi zamanların efsanesini hala efsane aslında cöküs dönemi siddetle sürüyor derken bu sene oldukca toparlanma görünüyor harika bir takım oldular hernanes i almalarıda bana göre cok iyidi avarajla 10 puanla interin gerisi 2. sırada ben ilk 4 beklıyorum bu sene mavibeyazlılardan umarım öyle olur clne efsane geri dönüş yapar

Related Posts with Thumbnails