Mart 31, 2010

Euro 2016 Adaylığımız.


Euro2016 İtalya'ya gider. Stadı olmayan ülkeye bunu vermezler bir de bu ülke Türkiye ise. Fransa'ya da 18 sonra kupa vermeyebilirler. Peki neden?
1-Euro2012'nin Polonya-Ukrayna'ya verilmesi, Ukrayna'da hala stadların bitmemesi ve gecikiyor olması Platini'yi sıkıntıya sokmuş. Ve alternatif planımız yok diye eklemiş. Yani kupaya 2 sene kala bu sıkıntının sebebi stadların yeni yapılması veya renove edilmesi. 2006'da Almanya'da yaptı aynı şeyi ama tabir-i caizse küt diye indirdi ödeneği, bir de üstüne Alman çalışkanlığı tabi. Bir anda en iyi stadları yapıverdiler.
2-Bizde ise 2000 olimpiyatları için yapılacak köyü, olimpiyatları almamamıza rağmen yetiştirememişlerdi o tarihe hatırlarsanız.
3-Ukrayna'nın başına bunların geleceğini tahmin eden İtalya, Euro2012'nin Ukrayna-Polonya'ya verilmesinin politik olduğunu, bu kez dikkatli olunması gerektiğini beyan etti. Ve her geçen gün geciken inşaatlarda da bunu yineleyecektir İtalya.
4-Ülkenin en büyük 3 kulübünden birinin stadı 10 küsür senedir yapılmadı. En son devlet müdahele etti, ona rağmen hala bitmedi. İhalelerde sorunlar çıktı vs.
5-Güney Afrika'da yaşanan seyirci sıkıntısı, bizim süper lig'in seyirci sayısının İngiliz Championship League'den bile az olduğu için ayrı bir risk. Tabi bir de senede 1 kez yapılan F1'e sadece 30.000 kişinin gidiyor olmasını da göz önüne alırlarsa, pahalı olacak Euro2016 biletleri de satılmayabilir.
6-Sadece 2 stad hazır. Olimpiyat ve Kadir Has. Seyrantepe biterse seneye 3. Peki geri kalanlar? Onlar ne zaman dizayn edilecek, ne zaman ihale edilecek ve ihaleyi alan firmanın batmaması garanti mi?(bkz.eren talu)
7-Ramazan. Turnuva Ramazan'a denk gelecek ve maçlar Konya'da, Bursa'da yapılacak. Sokakta biralarıyla sarhoş dolaşacak turistler kimseye, kimse de turistlere sarkmayacak. Sonra 2.Leeds vakası.
8-Terör. Bize göre hiç önemli olmayan, alışık olduğumuz terörden Avrupalılar çok korkuyor. Gs-Juventus maçları ve BJK-Chelsea maçlarını hatırlayalım. Böyle bir organizasyonda terörist eylem yapmak, terör örgütlerini zora sokar, yabancı öldü diye, ama bir yandan da bizim turizm cacık olur. En nihayetinde terör Türkiye sınırlarında yaşanacaktır. Örgütler zaten turizmden para kazanmıyor.

Bana sorsalar ben vermem bize. Önce stadı yapın derim, Ramazan'ı atlatın derim, terörü nasıl engelleyeceksiniz derim. Diğer yandan, TFF'de olsam da ben bunların hepsini hallederim de derim. CL Finali'ni, Eurovision'u, Üniversite olimpiyatlarını örnek gösteririm. Ama hangi örnek daha ağır basacak bilemiyoruz. Ama İtalya'nın tehdidi, Platini'nin çaresizliği, Fransa'nın 18 sene önce Dünya Kupası düzenlemesi ibreyi İtalya'ya çeviriyor bana göre. Hakem sorununa dahi çözüm üretemeyen TFF bu işin altından kalkamaz, zaten kalkacak olsa da çoktan değişmiş başka bir başkan gelmiş olur. Hadi hayırlısı.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails