Ekim 11, 2009

O bir rüzgardı yavrucuğum...


Rıdvan'ın Galatasaray'ın UEFA Şampiyonluğunu yaşatanların kuşak olmadığını iddiasının savunması. O rüzgar falan değil, bildiğin kuşaktı Rıdvan be. 1993 Akdeniz Oyunları'nda başlayan, Euro96'ya katılan, UEFA'yı alan, Euro 2000'de çeyrek final oynayan (ki Portekiz maçında Couto'ya kırmızı verilmemesi ve penaltıyı Arif'in kaçırması gibi olağan bir durumda elendik), Dünya Kupasında 3. olan, hatta Euro2008'de bile yer alan. 10 sene sürdü, ve 3 uluslarası kupa kazandı o kuşak. Abdullah, Alpay, Arif, Hakan Şükür, Rüştü ve daha birçoğu. En az 4 uluslarası organizasyonda yer aldı.
Fransa gibi olmayabilir 1 Dünya, 1 Avrupa Şampiyonluğu almamış olabilir ama başlangıç için hiç de fena olmayan bir jenerasyon. Örnek verdiğin Fransa'nın önceden zaten kupa alan jenerasyonları olmuştu. Hollanda'nın bir daha kupa alan jenerasyonu olmadı ama hala gündemde Total Futbol'ları. Bizim sadece 8-0'larımız vardı. Ve Güntekin'in örneği Belçika'nın hiç kupası olmadı. Karşılaştırırken de kantarın topuzunu kaçırmayalım.
Gerisi gelmemesinin sebebi yönetimlerin yabancı aşkı olabilir, günü kurtarma telaşı olabilir ama bu jenerasyon hala adından söz ettirir dünyada. Milan'ın başına geçmiş bir hoca, İspanya'da gol krallığı kaçırmış Nihat ve İngiltere'de herkesin maskesini taktığı Tugay'da bu jenerasyondadır. Futbolcunun kendini geliştirmesi lazım ama ona da iyi bir temel verenler esastır. Herkes gibi 15-20 sene sürmedi ki bizim hiçbir başarımız veya başarısızlığımız. Biz hızlı yaşarız. İstikrar kitabımızda yazmaz. Ona rağmen 8-0'lardan bu noktalara gelmek çok önemlidir. Siz gülerek anlatırken 8-0'ları birileri o ülkenin takımlarını eleyerek kupa aldı.
Bir daha gelir mi 6+2 sisteminde öyle bir jenerasyon, ya da gol kralınız yedekte beklerken bilemem, ama elbet yine yumurta kapıya dayanınca güzel şeyler çıkartırız biz ülke olarak.

3 yorum:

TA dedi ki...

yalnız 8-0 zamanlarında ne futbola şimdiki gibi bakılıyordu ne de futbola bu kadar para harcanıyordu.o zamanlar topçuya kız bile verilmezdi:)o zamanı şimdiyle kıyaslamak hatadır.o zamanda dipteydik.(sadece gs ın bir yarı finali var)şimdi de dipteyiz.harcanan para dünyada ilk 7 içerisindedir.futbola ilgi çok.ama bunun karşılığı bazen alınsada bu abartılacak birşey değil.yani biz az parayla çok iş yapmadık.çok parayla orta düzeyde işler yapıldı.

Adsız dedi ki...

Guzel bir yazi bence...

Adsız dedi ki...

Bolic bi yazı yazmıs Turk futbolcular genc yasta cok buyuk paralar kazanıyor ve kendilerini gelistirmeye gerek gormuyorlar diye..Haklıda..Haklı oldugunu nerden biliyoruz Abdullah avcı ve arda turanın acıklamalarından..Peki ne diyorlar..Serdar Ozkanda Aydın da ardadan daha yetenekli oyunculardı..Arda bunu kendisi diyor..Simdi bu oyuncuların 'olmayıslarını' ki umarım ileride cok daha yetenekli olurlar, 6+2 ye baglamak adaletsizlik olur..Bu cocuklar forma sansı bulmuyor mu? Buluyor hemde her mac ama ikisi de bir Gökhan Gönülün Psv macında oynadıgı ki Fenerbahcede ilk 11 macıdır, oyunu oynamıyorlar..Bir kere iyi oyna da herkes bu cocuk olacak desin..8 degil 20 yabancı da olsa bu cocuklara sans gelicektir degerlendirmekse onlara kalmıs..

Related Posts with Thumbnails