Temmuz 03, 2009

Parma FC


İtalya'da 180.000 nüfuslu bir şehir Parma. Ama şehrin futbol takımının yaptığı işler çok daha kalabalık. 1990/91 sezonunda Serie A'ya ilk kez çıkana kadar,Serie B-C, hatta Serie D arası asansör vazifesi görmüş. Bu arada mahalli AC Parmense kulübüyle birleşmiş,kulübün %45 sahibi İtalyan yiyecek devi Parmalat olmuş.
Serie A'da ilk sezondaki 6.lıkları onları ilk kez Avrupa'ya götürmüş, bir sonraki yıl Coppa Italia Finalinde Juventus'u 2-0 yenmeleri ise Kupa Galipleri Kupası'na. Asprilla,Brolin,Melli'li forvet hattı, Di Chiara,Apolloni,Minotti ve Benarrivo'lu defansı ile Nevio Scala önderliğinde 1992/93'te Antwerp'i Wembley'de yenerek nam-ı değer Kupa 2'yi(özledik be!) müzelerine götürdüler,ve Avrupa Süper Kupasını kazandılar. Bir sonraki yıl Kupa 2 finalinde Arsenal'e yenilince Kupa 2'yi üst üste alan ilk takım olma şansını kaybetmiş oldular. Zola,Sensini,Fernando Couto takviyeleri ile takım Avrupa'da 3.senesinde 3.Finalini Juventus'a karşı oynadı ve 1994/95'de UEFA'yı müzesine götürdü. Bu başarı Nevio Scala'yı Dortmund'a gönderirken,
yerine futbola başladığı klübe dönen Ancelotti geçirdi. O da kulübe tarihinin en büyük başarısı sayılan Serie A 2.liğini getirdi. Juventus'un 1 puan gerisinde kalarak kaçırdı şampiyonluğu. Ancelotti'den kulübü devralan Malesani Buffon,Cannavaro,Thuram,Crespo,Veron,Chiesa,Fuser'li kadrosuyla bir UEFA daha aldı. Paranın tatlı gelmesinden mütevellit bu oyuncular birer birer satıldı ve yerlerine Mutu,Frey,Adriano gibi yıldızlar alındı.Adriano'nun bonservisinin yarısı Inter'de olması gibi bir durum vardı ve 1 sene kalıp Inter'e geri döndü. Ancak kulübün sponsoru Parmalat'ın 2003'te 20 milyar $'la batması musluğun suyunu kesti ve orta sıralardan Serie B'ye uzanan yola girildi.
TRT'nin Serie A'yı yayınladığı dönemde izleyenler hatırlarlar, bir maç Ennio Tardini'nin çimlerinin üstünde boyayla yazılmış Parmalat reklamı ile oynandı. Daha sonra bu uygulama yasak olduğu açıklandı ve bir daha uygulanmadı.


Ulivieri ve Prandelli'ler kurtaramadı Parma'yı. 2007/08 sezonunun son haftasında Catania'dan gelen haber yıktı tribündekileri.Ve bugün,Parma 19 yıl sonra Serie B'den Serie A'ya çıkma sevincini yaşıyor tekrar. Eski yıldızlardan eser yok ama adını yeniden Serie A puan tablosunda görmek güzel olacak.


Bizdende uğrayanlar var Parma'ya.Hakan Şükür.Inter'den kiralık oynadığı dönemde 3 golü var bu klüpte. Alex'de Avrupa'ya Parma üzerinden girmiş 5 maç oynayıp Brezilya'ya geri dönmüştü 2001'de. Ariel Ortega'da ilk Avrupa macerasını burada tamamlamış River'a dönüp 2 sene sonra da Fener'e gelmişti. Ve bence en iyisi Anthony Seric Efendi,2003/04'de ordaydı.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails