Şubat 25, 2009

Atem Totem Ben Seni


Hepimizin totemleri ve o totemlere aşırı bağlılığı vardır. Bu totemler hakkında uzun uzun yazılabilir. Maçtan önce içmek/içmemek, dua etmek, tuvalete girmek, uğurlu forma ,uğurlu atkı, uğurlu ayak, uğurlu yer vs. vs. vs. Bir de bunun futbolcu tarafı var. Totemli futbolcu tehlike olurmuş dün gördük. Kolo Touré'nin soyunma odasından çıkan son futbolcu olma batılı, ikinci yarıya Arsenal'i 9 kişi başlattı. İçeride tedavi gören Gallas odayı terketmediği için kendisi de çıkmayan Touré içerden bir hışımla çıkıp hakemin izni olmadan sahaya dalınca da sarı kartı gördü Yılların kurdu Gallas ise kenarda ayakkabıları bağlama sekansı yaratıp hakemden izin bekleyerek, karttan yırttı.




Bu olaya istinaden birkaç futbolcu totemi daha buldum. Mesela 2003 yılında 5 numaralı forma Desailly tarafından boşalınca sırtına geçirmeyerek 26 numaraya totem yapan Terry... Bununla kalmıyor elbette. Terry tam bir totem-manyak. 2004 yılında Barcelona deplasmanında kaybedene kadar 10 yılı aşkın aynı -uğurlu- tekmelikleri giyen Terry o maça onlarsız çıkar ve Chelsea maçı kaybeder. Kendi deyimiyle daha birçok " aptal ritüeli " olan Terry'nin diğer birkaç totemi de şöyle; Maçlardan önce tekmeliklerini tam 3 tur bantlamak, Stamford Bridge'deki maç günleri uyandıktan maç başlayana kadar hiçbirşey içmemek, soyunma odasının sol tarafında bulunan iki tuvaleti kullanmamak, evden stada giderken yoldaki tüm trafik ışıklarını saymak...


Kaleciler futbolculardan farklıdır derler ama konu Peter Schmeichel olunca durum pek farklı değil. Maçtan önce ısınmak için sahaya çıkan Peter, kalesine 100 (evet tam yüz) şut gelmeden ısınmayı tamamlamazmış. David James ise tuvalete gidip oturur, tuvaletin boşalmasını bekler ardından kabinin kapısına tükürürmüş.


Daha nice totemler vardır bilinmeyen, paylaşılmayan ama akılda kalanlar da mevcut. Mesela Perşeme günü Bordeaux'nun başında ASY'e çıkacak olan Laurent Blanc 1998 Dünya Kupası boyunca maçlardan önce Barthez'in kelini öperek totem yapmış ve takımı kupaya uzanmıştı. Geçen Eylül, Hırvatistan karşısında, İngiliz milli formasıyla hattrick yapan en genç oyuncu ünvanını alan Theo Wallcot ise maç sırasında yırtılan kramponunu değiştirmemiş ve onunla 3 gole ulaşıp ünvanı kazanmıştı.


Herşeyin azı karar çoğu zarar diyelim ve dilimizi ısıralım, popomuzu kaşıyalım, şaşı bakalım...

1 yorum:

Ali dedi ki...

guzel bir yazi olmus

Related Posts with Thumbnails