Aralık 24, 2008

İlk Yarının Ardından B. Asya 1. Lig

Bank Asya 1. Lig'de ilk yarı, pazartesi oynanan Manisa Ordu (3-1) maçıyla tamamlandı.Ordu beklediğim puanı koparamayınca Manisa'dan Karşıyaka ilk yarıyı 3. tamamladı. Önce ilk yarıyı genel olarak değerlendirelim sonra Karşıyaka'dan istatisklerle bahsedeceğim.

Geçen sezon Süper Lig'den düşen Manisa, Rize ve Kasımpaşa üçlüsü benlendiği gibi ilk yarıyı zirvede tamamladılar. Genel anlamda Süper Lig'deki son sezonlarında maddi açıdan açılmadan düşen takımlar ellerindeki Süper Lig futbolcularını da iyi fiyatlara değerlendirince hem 1. Lig'deki ilk sezonlarında iddialı bir kadro oluşturuyor hem de maddi sıkıntı yaşamıyorlar. Buraya kadar herşey normal gözükse de bu takımların en büyük problemi ilk sene geri dönememesi halinde ortaya çıkıyor. Tribün gelirlerinin zaten düşük olduğu ülkemizde Süper Lig'den uzak kalınan her sene yeni düşen takımları hem maddi hem psikolojik olarak geri dönme potasından uzaklaştırıyor. Rize'nin şehirciliğinin kuvvetli desteğinin diğerlerine oranla daha fazla olduğunu düşünürsek, Kasımpaşa'nın da hem semt olmanın avantajı hem de RTE dopingini sayarsak, bu üçlüden çıkamaması halinde bir sonraki sene en çok etkilenecek takım Manisaspor gözüküyor...

Son 7 sıraya bakacak olursak, bunlardan beşinin (Samsun, Erciyes, Malatya, Adana, Sakarya) yakın geçmişte Süper Lig'de yer alan ancak düştükten sonra çıkamayan, bu yüzden de borç batağına saplanan takımlar olduğunu görebiliriz. Sakarya'da futbolcular kaçıyor, Malatya'da idmana çıkmıyor, Samsun'da eylem yapıyorlar. Bu batak içerisinde zaten %90'ı şehir dışından toplanan oyunculardan amatör ruh ile oynamalarını beklemek açıkcası hayalcilikten öteye de gitmiyor.

Ligin en düşük bütçelerinden birine sahip olan Karşıyaka'daki yükselişin ise aslında incelenirse sistematik olduğu ortaya çıkıyor. Karşıyaka Belediyesi ve Selçuk Yaşar'ın ortak desteğiyle göreve gelen Akif ersezgin ve yönetimi,bir yandan borçları temizlerken bir yandan da takımı ayağa kaldırmaya çalışıyor. Önceki sezonlarda ilk devreyi tamamladığı puanlara bakarsak bu net olarak anlaşılıyor.

2004-05'te 19 puan toplayan Karşıyaka, 2005-06'da 20, 2006-07'de 22, 2007-08'de ise devre bitiminde 24 puan toplamış durumdaydı. Bu sene ise 32 puanla zirvenin ensesinde.Borçlar azaldıkça, mali yapı esneklik kazanıyor, doğru bütçe planlamasıyla da başarı yaklaşıyor. Bu yönetimi yıllarca acımadan büyük harflerle eleştirenler ise şu anda laflarını yutup takımı desteklemek zorunda kalıyor.

Rize maçının postunda yazdığım gibi, eğer ikinci yarı finans sıkıntısı oluşmaz, devre arası ahengi bozmayacak iki nokta transfer yapılırsa bu takımın ilk 2 içinde çıkmaması için hiçbir sebep görmüyorum çünkü bu sene "Bu Yaka Bu İşe Çok İnandı"

İlk yarının gol krallığına göz atacak olursak sıralama şu şekilde:


  1. Bruno (Orduspor) 15 gol
  2. Emrah Bozkurt (D.bakır) 11 gol
  3. Sezer Öztürk (Manisa) 10 gol
  4. Riberio (Ç.Rize) 9 gol
  5. Özgürcan (Sakarya) 8 gol

Yabancı konusunda en karavana atan takım olan Karşıyaka'nın tek yabancısı Seni Camara sadece bir maçta oyuna sonradan girip 21 dakika oynarak ilk yarının en az oynayan yabancısı ünvanını kazanırken, Ordu'dan Bruno ve Adana'dan M'Bamba ise 16'şar maçla en çok forma giyen yabancılar oldu.


17 maç sonunda 25,6 yaş ortalamasıyla oynayan Karşıyaka'da, teknik direktör Reha Kapsal, 9. haftadaki Kayseri Erciyesspor maçında 25 yaş ortalamaya sahip takımı sahaya sürdü. Bu takım yeşil kırmızılıların ilk yarıdaki en genç kadrosu olurken, son haftadaki Çaykur Rizespor maçındaki 26,62 yaş ortalamasına sahip takım da takımın en yaşlı kadrosu oldu.

Karşıyaka'da, en istikrarlı futbolcular Kerem İnan, Cihan Yılmaz ve Fuat Erarslan oldu. Kerem İnan, Cihan Yılmaz ve Fuat Eraslan ligin ilk yarısındaki 17 maçta da görev yaptı. Bu üç futbolcunun dışında Ahmet Burak Solakel ve Timuçin Aşçıgil 16, Yunus Altun ve Zafer Demiray da 15 maçta forma giydi. Futbolcuların takımda yer aldıkları toplam süre açısından da Kaleci Kerem, Cihan Yılmaz ve Fuat Eraslan 1530 dakika ile ilk sırada yer aldı. Bu oyuncuları Ahmet Burak Solakel 1440, Taha Yalçıner 1260 ve Aydın Yıldırım da 1119 dakika ile takip etti. Karşıyaka'da 94 dakika forma şansı bulan Ramazan, 21 dakika oyunda kalan Fransız oyuncu Seni Camara ve Manisaspor maçında 6 dakika sahada kalan Atilla, en az forma şansı bulan futbolcular oldu.


Ligin ilk yarısını 9 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 yenilgiyle tamamlayan Karşıyaka, evinde oynadığı 9 karşılaşmada 20 puan, deplasmanda oynadığı 8 müsabakadan ise 12 puan topladı. Yeşil kırmızılılar 17 maçta 21 gol atarken, 13 golü de kalesinde gördü. Karşıyaka'nın kaydettiği 21 golde, 11 ayrı futbolcunun imzası var. Cihan Yılmaz 6 golle en golcü oyuncu oldu. Cihan'ı, Ferhat(4), Yunus (3), Aydın, Fuat, Kıvanç, Özkan, Serkan, Taha, Timuçin ve Zafer (1'er gol) izledi. Gollerin 8'ini karşılaşmaların ilk yarısında atan Karşıyaka, yediği 13 golün 6'sını da ilk devrede kalesinde gördü.

Karşıyaka'da ligin ilk yarısında sadece Ahmet Çağıran, kırmızı kart görerek takımını eksik bıraktı. 16 futbolcunun, 42 sarı kart gördüğü İzmir temsilcisinde Taha ve Ahmet Burak Solakel 6'şar sarı kartla en fazla kart gören oyuncular oldu. Bu futbolcuları Aydın (4), Fuat, Kerem, Ozan (3), Timuçin, Rıdvan, Serkan, Önder, Cihan, Ahmet, Kıvanç (2), Zafer Demiray, Emre, Ramazan (1) izledi.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails