Eylül 20, 2008

Futbolun Brezilyalı filozofu Socrates!




Birçok futbolcunun aksine eğitimine önem verdi, tıp okudu, felsefe üzerine doktora yaptı, sahada yaptıkları ve üstün oyun görüşüyle de futbolun doktoru oldu. Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira ya da kısaca; futbolun Brezilyalı filozofu Socrates.


19 Şubat 1954'te dünyaya gelen Socrates sahada yaptıkları ve üstün oyun görüşüyle Brezilya futboluna damgasını vurdu. Bakmadan attığı paslarla oyun organizasyonunu sağlayan Socrates iki ayağını da çok etkili kullanırdı.


Birçok futbolcunun aksine eğitimine önem verdi; Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto'da tıp okudu, felsefe üzerine doktora yaptı. Eğitimini profesyonel futbolla aynı süreçte tamamlayarak önemli bir ilke imza attı.


1974 yılında Botafogo formasıyla profesyonel futbol kariyerine başlayan Socrates 1982 ve 1986 Dünya Kupaları'nda da Brezilya Milli Takımı'nın kaptanıydı. Futbolla ülkedeki askeri rejimin karşısında durulabileceğini dile getirerek birçok Brezilyalı'nın idolü oldu.


Ülkesinde Botafogo dışında Corinthians, Flamengo ve Santos'ta da oynayan Socrates Fiorentina formasıyla Serie A'da da mücadele etti. Ülkesinde şu anda spor sağlığı üzerine çalışmalar yürüten Socrates, Mart 2004'te de vatandaşı Pele tarafından Yaşayan 125 Futbol Efsanesi arasında gösterildi.


Ülkesindeki askeri rejimin karşıtı çalışmalar da yapan Socrates politik görüşüyle her zaman ön planda oldu. Kardeşi Rai; São Paulo ve Paris St. Germain formalarıyla sergilediği başarılı performansın yanında 1994 Dünya Kupası'nı da kaldırdı.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails