Ocak 08, 2011

Efsane Eşleşmeler ; Dortmund v Juventus


İtalyanların Avrupa'yı kasıp kavurduğu 90'larda, 6 kez final oynamış Juventus ve Almanya'da Bayern'i 2.plana itebilmiş Dortmund, 5 sezonda ikisi final olmak üzere tam 4 kez eşleştiler.

11 sezonda 10 finalle Catennacio dönemiydi UEFA'da. 1989'da başlayan seride 2.kez bir Alman rakip çıkıyordu İtalyanlara. Hikayenin başlangıcı 1992-93 UEFA Finali'ydi. 3 sezon önce kazandığı UEFA Kupası'na bir yenisini ekliyordu, Möllerli, Kohlerli, Julio Cesarlı Juventus. 2 ayaklı finalde 3 Dino Baggio- 2 Roberto Baggio ve 1 Möller golüne, Rummennige cevap veriyordu. 3-0 ve 3-1'le kupa İtalyanlara gidiyordu. Ottmar Hitzfeld, Trapattoni'ye kaybediyordu ilk finali.

2.eşleşme 1994-95 UEFA Kupası yarı-finalindeydi. Möller-Julio Cesar bu kez Dortmund tarafındaydı eşleşmenin. Juventus'un başında ise Lippi vardı artık. İlk maç Reuter-Möller ve Baggio-Kohler'in golleriye 2-2 bitiyordu. Rövanş Almanya'da Juventus'un 2-1'lik galibiyetiyle sona eriyordu ve eşleşmeden yine Juventus galip ayrılıyordu. Finale çıkan Juventus, bir İtalyan Finali'nde Parma'ya kaybediyordu kupayı.

Bu sezonun en önemli ayrıntısı Del Piero'nun doğuşuydu. Baggio'nun tahtı sallanıyordu, Baggio ise 'Ben hala buradayım' der gibi oynuyordu Westfalen'de. Golün üstüne yarı sahaya yakın bir yerde, sol kanattan Klos'a salladığı aşırtma topu Klos son anda çıkarmıştı ama gol olsa bu kadar net hatırlamazdım. Zaten o sene sonu Baggio, 10 numarayı Del Piero'ya bırakarak Milan'a geçti.

3.eşleşme 1995-96 Şampiyonlar Ligi grubundaydı. Almanya'da Juventus, İtalya'da Dortmund kazandı. Juventus gruptan lider çıkarak, çeyrek finalde Dortmund'u eleyen Ajax'ın elinden aldı son Şampiyonlar Ligi Kupası'nı.


Son eşleşme ise yine bir finalden. 1996/97 Şampiyonlar Ligi Finali. Lippi-Hitzfeld bir kez daha karşı karşıya. Dortmund ilk 11'de 4 eski Juventus'lu ile başlıyordu maça. Möller ve arkadaşları, Zidane'lı Juventus'u 3-1 yenerek tarihteki tek Şampiyonlar Ligi'ni müzeye getiriyorlardı. Hitzfeld kazanıyor bu kez.

Juventus bu finalden sonra 2 kez daha Şampiyonlar Ligi Finali'ni kaybediyor, üstüne Serie A'daki skandaldan beri kendine gelmeye çalışıyor. Dortmund Sammer'in komutasında 2002 UEFA Finali'ne kadar çıkıyor ancak Van Hooijdonk'u durduramıyor. Efsane kadronun yavaş yavaş futbolu bırakması ve takımın borç batağına düşmesiyle, Dortmund Avrupa piyasasından çekiliyordu. Bu sene Nuri ve arkadaşları olarak efsaneyi tekrar yarı finallerde, finallerde görebiliriz belki.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails