Aralık 06, 2010

Kondisyon.

Maçtan önceki olaylar, Volkan'ın kırmızısı, sahaya dalan vatandaş gibi birçok tartışma konusu çıktı maçtan ama tarafsız bir gözle izleyince Bursa'nın kondisyonu bayağı bir dikkatimi çekti. Galatasaray-Bursa maçında pas geçmişiz ama Bursa'nın geçen seneki şampiyonluğunun ardında yatan en büyük gerçek budur herhalde.

Defansta doğru dürüst pozisyon vermemelerin ardında, çok iyi oyuncuların olmasından çok, adam kaçıranın, kaçırdığı adama yetişmesi yatıyor. Ya yetişiyor, ya da başka bir arkadaşı oraya geçiyor. Adamı kaçıran da o başka arkadaşının yerine geçiyor. Rakipler de maşaallah çok yavaş oynadıklarından, Bursa'nın eksiğini görmek için CL maçı bekliyoruz.

Geriye de düşseler, önde de olsalar, takım 90 dakika koşuyor. 10 kişi iken bile zor pozisyon verdiler. Zaten dönen toptan geldi gol. Bu da defansın kalitesini ortaya çıkarıyor. Ama bizim lig 60 dakikalık maçlardan oluştuğundan, Bursaspor iyi gibi gözüküyor. Maçın sonlarında yakalanan kontra atak şansında Beşiktaşlı yorgun futbolcuların düştüğü hali gördük.

Beşiktaş çok önemli 3 maçı 1 hafta içinde oynamış da olsa, maçın başından sonuna koşan, mücadele eden Bursa'yı da kutlamak gerek. 3 büyüklerin bir kaç yıldır düşen mücadele gücünü de bize göstermiş oluyor Bursaspor. Sivasspor da benzer bir savaşçı takımdı, kendileri gibi mücadele eden Belediye'ye yenilip belki de şampiyonluğu kaçırmışlardı.

Avrupa'da kondisyon yetmiyor elbet, sonuçlar ortada. Hem çabuk oynayan, hem de biraz yaratıcı takımlar, sadece koşan takımları hallaç pamuğu gibi atıyor. Çok akıllı iseniz, topu koşturursunuz, kendiniz fazla yorulmasınızda olur ama bu topraklar, o oyunu anca TV'de görür.

Aşağıda STSL (sol-üst), La Liga (sağ-üst), Premier (sol-alt)ve Serie A (sağ-alt) gol dakikaları var. Son 15 dakikalarda gollerde ciddi farklar var. İlk kare bizim lig ve ilk 15-son 30-son 15 dakika arası pek fark yok. Diğer liglerde son 15lerde dayanamayan takımlar golü görüyor kalesinde. Biz de ise Bursaspor, bırakın son 15 dakikayı, 2.yarıda yediği tek golü Beşiktaş'tan yiyor 15.haftada. Diğer 3 ligin 38 maç yaptığını düşünürsek, biz de 20 takıma dönersek, ne dökülür takımlar, Allah bilir.


Premier'deki bu aşırı son dakikacılığı pazarlamaya bağlayasım geliyor. Kime sorsanız, 'dün bi maç izledim, son 5 dakika acaipti' lafını duyarsanız. Eğer bunu NBA'e benzer bir pazarlama politikası olarak hazırlamışsa, Premier League Yönetimi'nin ellerinden öperim, net. (NBA'deki, 3 sayı atılmasın, heyecan kaçıyor stratejisi gibi bir showbiz mantığı olabilir mi?)

2 yorum:

Azwraith dedi ki...

Gol dönen toptan gelmedi.

Metonet dedi ki...

uzaklaştırılamayan top deiyelim o zaman.

Related Posts with Thumbnails