Kasım 13, 2010

Basketbolun Değeri.


Şu sıralar Avrupa'da 4te 4 yapan Fenerbahçe'nin maçı oynanıyor, Sinan Erdem'de. Tribün doluluğu beklentimin üzerinde ama yeterli değil elbet. 15.500 kişilik tesis, Dünya Kupası üstüne oynanacak Avrupa maçları dışında atıl kalacak o belli.

Türkiye'de basketbola, futbolun 3te 1i kadar ilgi duyulduğu düşünülürse tribünlerin full olması gerekir aslında. Saraçoğlu'na her maçta 45.000 Fenerli geliyorsa, burayı da dolduracak rakam 45.000'in 3te 1i. Hem de son bir kaç sezondur futbol takımından daha başarılı sonuçlar almasına rağmen, basketbola beklenen ilgi bir türlü gelmiyor.

Sebepleri tesisin uzaklığı ya da ligdeki rekabetin azlığı sayılabilir elbet ama yine de klüplerin bunun üzerine düşmesi gerek. FB Ülker City açılınca uzaklık bahanesi ortadan kalkacak.

Beşiktaş'ın Milica Dabovic ve şimdi de Iverson transferi tribünleri dolduracak hamleler. Yeterli mi değil mi onu zaman gösterecek. Olympiakos NBA'den oyuncu getirmeye başladıktan sonra, tadına doyamadılar ve hala devam ediyorlar.

Tribünlerin dolmasının başka bir yansıması olacak ki, her yerden para avına çıkmış 3 büyükler için aşırı da olmasa bir başka gelir kapısı açacak. Reklam panoları. Maçın başından beri reklam panolarında dönen 3 grup reklam var. Fenerbahçe'nin markaları, sponsorları ve Büyükşehir Belediyesi'nin markaları.

Tesis belediyenin olduğu için muhtemelen ödeme yapmıyordur. Fenerbahçe kendi markaları için de para ödemiyordur. Sponsorlar da, sponsorluk anlaşmaları içine yerleştirmiştir bu reklamları. Geriye basketbol için tek gelir kaynağı tribünler kalıyor. Onlarda yeteri kadar ilgi göstermeyince Fenerbahçe isminin yanına Ülker markasının konması şart oluyor.

Üzerinde reklamı bırakın, forma üreticisinin bile logosunun yer almadığı NBA takımları biraz daha incelenmeli. Basketbol Amerikan tarzı da olsa, birinci spor değil. Sinemalardan bile daha fazla ilgi duyulması sağlanan NBA, bunu nasıl yapıyor incelemek gerek.

Bir de 2011'de basketbol yatırımını durdurmayı düşünen Ülker çekilirse, süper lig'deki Turkcell etkisi görülecek basketbolda da. Yanına da kanunen çekilen Efes Pilsen eklenirse, BBL zorla yakaladığı değeri hepten kaybedecek.

Biz de Dünya İkincisi olduk ama bunu halka yayamadık, yeni oyuncu yetiştiremiyoruz demeye devam edeceğiz bu gidişle. Bizim gördüklerimizi birileri görüyor demek istiyorum ama güvenemiyorum gözüpek yöneticilerimize.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails