Haziran 05, 2010

PSG'nin 9 Numaraları.

Hayatımıza 94/95 Şampiyonlar Ligi gruplarında 6'da 6 yaparak üstüne Barcelona'yı eleyip yarı-finali çıkmasıyla girmişti PSG. Zaten 1970'te kurulmuştu.
2. şampiyonluklarında CL'de yarı-final başarısı yakaladılar. 95/96'da Kupa Galipleri Kupası'na uzandılar, 96/97'de 2.turda Galatasaray'ı da eleyerek, finale yürüdüler. Ancak onlarda Kupa Galipleri Kupası üst üste 2 kez kazanılmaz kuralına takılarak, Barcelona'ya kaybettiler finalde. 3 senede Avrupa'da çok ciddi başarıya imza attılar. O arada da dünya futboluna çok oyuncu kazandırdı PSG. Ginola, Le Guen, Guerin, Rai, Djorkaeff, Anelka bunlardan bazıları. Bir de teknik direktör Luis Fernandez elbette. Yaşlı olanların bir kısmı hariç çoğu futbolcu, Avrupa'nın büyükleri tarafından kapışıldı o yıllarda.
İlk CL destanında ise, bir adam çok öne çıkıyordu. Biz 1989'da tanışmıştık O'nunla Monaco'da. George Weah. Formalara yeni yeni isimi yazılmaya başlanmış, 9 numaralı formayı o kapmıştı. PSG'nin ilk kaybettiği ve yıllarca yerini doldurmaya çalıştığı biri oldu George Weah. O senenin ardından Milan'ın yolunu tuttu Weah. Ardından Simone ve Pauleta bile kadroya dahil olmuş olsa da, o '9' numara bir daha aynı tadı vermedi.

George Weah. 1992/93;1994/95 arası 3 sezonda 55 gol attı rakip filelere. Yarı-finalli yılda Avrupa'daki gollerin 8'i Weah'tan geldi. Milan'a gol atamayınca takım finali göremedi ancak, aynı sene Weah hem Afrika'da, hem Avrupa'da yılın oyuncusu seçiliyordu. Milan, Chelsea, City, Marsilya derken El-Jezire'de futbolu bıraktı Weah. Liberya'da cumhurbaşkanlığı'na aday oldu 2005'te, ancak kazanamadı.

Julio Dely Valdes. Weah'ın yerine ilk gelen o oldu Cagliari'den. 2 sene 9 numarayı giydi, 66 maçta 29 gol attı PSG formasıyla. Kupa Galipleri Kupası'nı gördü. PSG'den Oviedo'ya, oradan Malaga'ya geçti. Uruguay ardından kendi ülkesinde futbolu bıraktı.

Marco Simone. Milan'ın Weah'ı almasına karşılık 2 sene sonra Simone'yi kadrosuna kattı PSG, Milan'daki 8 yılından sonra. 2 senede 66 maçta 32 golle Dely Valdes'ten iyi bir performans çizdi. İtalyan Milli Takımı'na sadece 4 kez seçilebildi. PSG'den Monaco'ya transfer oldu. Monaco'dan sonra Milan'a, oradan Monaco'ya geri, ardından Nice'e gitti. En son Serie C2 takımlarından Legnano'da 1 kez oynadı ve şu anda Legnano'nun başkanı Marco Simone.

Ali Benarbia. 9 numara bu kez oyun kurucuya geçiyordu ve Benarbia formanın hakkını gol anlamında veremiyordu. 9 numarayı hiç gol atamadan takıme geri dönen Anelka'ya devredeckti. Benarbia PSG'den City'e gitti, ardından Arap yarımadasında futbolu bıraktı.

Nicolas Anelka. 1995'te ilk kez PSG ile vitrine çıktıktan sonra Wenger tarafından Arsenal'e götürüldü. Arsenal'den sonra, Madrid'de 1 sene geçirip, doğduğu kulübe döndü. Oynadığı 1,5 senede 35 maçta 19 gol attı. Liverpool'a kiralandı. City, Fenerbahçe, Bolton derken Chelsea'de hayatının futbolunu oynuyor son 2 yıldır.

Martin Cardetti. Anelka'dan sonra River Plate'den geldi. 1 sezon oynadı. 20 maçta 8 golle tamamladı sezonu. Ertesi sene Valladolid'e, 1 sene sonra da ülkesine döndü.

Pauleta. 9 numarayı 5 sene giyen ve futbolu PSG'de bırakan Portekizli. 177 maçta 109 gol. Portekiz'den 3 büyükler dışında bir takımdan yetişen en iyi oyunculardan biri Pauleta. 88 milli maçta 47 golü var. Portekiz'de 2.lig gol kralı olarak Salamanca'ya, ardından Deportivo ve Fransa'da önce Bordeaux'ya. 3 sene Bordeaux'da oynadıktan sonra efsane olmaya PSG'ye. Maç başı 0.5'e yakın ortalamayla son dönemin en golcü oyuncularından. Ancak hayatında gördüğü tek şampiyonluk en az gol attığı Deportivo'da.

Guillaume Hoarau. 26 yaşındaki oyuncu, Le Havre'dan 2 sene önce geldi PSG'ye. İlk senesinde 20 golle takımın en çok gol atanıydı. Ancak bu sene Mevlüt'ün gelişiyle 2.plana düştü ve 8 golle sezonu tamamladı.

Weah, Afrika'nın çıkardığı en iyi oyunculardan biri kesinlikle. Özellikle Milan yıllarıdaki perfomansı, Shevchenko'yla oluşturdukları ikili şimdilerde aradığımız türdendi. Enteresan bir ayrıntı da, hem Monaco'da, hem Milan'da Galatasaray'a attığı goller takımlarına yetmemiş, turu Galatasaray geçmişti her 2'sinde de. Oğlu George Weah Jr., Milan altyapısından İsviçre 2.ligi FC Wohlen takımına geçti. Daha 23 yaşında ama boynuz kulağı geçemeyecek gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails