Haziran 05, 2010

Chelsea'nin İtalyanları.

1989'da İngiltere 1.ligine dönen Chelsea, 1993/94 FA Cup Finali dışında 22 sene bir başarı yakalayamamıştı. 1995/96 sezonu için takımın başına menejer/oyuncu olarak Ruud Gullit'in getirilmesi, tarihin seyrini değiştirdi. Bir sene sonra İtalyan ağırlıklı transferler yapılmaya başlandı. Abramovich dönemine kadar da sürdü. Ancak, Abramovich'ten sonra hiç İtalyan gelmedi takıma. Tabi bunda İtalya'nın futboldaki ağırlığının kaybolması sebep gösterilebilir.

Roberto Di Matteo. İlk parti İtalyanlardan. Dönemin en pahalı Chelsea transferi olarak 5 milyon pound'a Chelsea'ye geldi. İlk maçında golle tanıştı. 6 sezon Chelsea forması giydi ve futbolu da orada bıraktı. Hala İngiltere'de, WBA'de menejer.

Gianfranco Zola. Her şeyi Maradona'da öğrendim diyen Zola, ilk efsane Parma ile karşımıza çıkmıştı. Chelsea'ye transferi bizi bizden almıştı o dönem. 7 senede 1'i Kupa Galipleri Kupası Final'inde olmak üzere, 59 gol attı. Ranieri'nin gençleştirme politikasıyla futbolu bırakmaya Cagliari'ye gitti. 2008'de West Ham'in başına geçti ancak geçtiğimiz sezon sonu görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

Gianluca Vialli. Kariyerinin son 3 senesini Chelsea'de geçirerek futbolu bıraktı. Şubat 98'de Gullit'in gönderilmesinden sonra takımın başına oyuncu/menejer olarak geçti. O dönemde çeyrek finalde oldukları Coca-Cola ve Kupa Galipleri Kupası'nı kazandı. Bir sene sonra ligi 3.bitirdiğinde 1970'ten beri en iyi performansı çiziyordu Chelsea. 3 sene boyunca 21 gol attı Chelsea formasıyla. 2000'de işler kötü gitmeye başlayınca takımdan ayrıldı. 1 sezon sonra Watford'u başına geçti ancak fazla dayanmadı. Şu anda golfçü olarak çıkıyor karşımıza.

Pierluigi Casiraghi. Vialli'nin getirdiği ilk İtalyan. £5.4m'a Lazio'dan geldi, 1998/99 sezonun başında. Ancak Kasım ayında Shaka Hislop ile çarpışarak sakatlandı. 10 ameliyat geçirdi, yine de sahalara dönemedi. Tek golü Anfield'de Liverpool'a karşı. Şu an İtalya U21'in başında.

Samuele Dalla Bona. Vialli döneminde Chelsea altyapsına geldi. 1 sene sonra A takıma çıkmayı başardı ve 3 sene Chelsea forması giydi. Ardından Milan'a daha sonra Napoli'ye geçti. Şu anda Verona'da kiralık.

Gabriele Ambrosetti. Kupa Galipleri Kupası yarı finalinde Vicenza maçında, Vialli tarafından beğenilerek 'İtalyan Ryan Giggs' olarak takıma kazandırıldı. Ama geldikten sonra kendine yer fazla yer bulamadı. Tek golü Sami Yen'de. Chelsea kariyerinin çoğunu İtalya'da kiralık geçirdi. En son Pro Patria'da futbolu bıraktı.

Carlo Cudicini. Chelsea'ye 99/00 sezonunda geldi ve kaleyi Ed de Goey'den devraldı. Cech gelen kadar Premier League'de en iyi kaleci olarak görülüyordu. Bir çok ödül aldı. 05/06'da kalesine atılan 12 penaltının 6'sını kurtardı. Cech'in sakatandığı dönemde kaleyi geri aldı. Cech'in iyileşmesi, Chelsea'deki kariyerini sonlandırdı ve Tottenham'a geçti.

Christian Panucci.Sadece 8 maç Petrescu'nun 2 numarasını giydi 2000 senesinde Panucci. Real'den kiralık geldi. Chelsea'den sonra Inter'e geçti.

Claudio Ranieri. Vialli'den sonra takımın başına geçti. Ancak İngilizce konuşamaması ilk dönem başını ağrıttı. Lampard, Terry, Joe Cole gibi yetenekleri takıma kazandırdı. Abramovic takımı satın aldığında £120m harcayarak ayrı bir rekor kırdı. Buna rağmen Lig 2.liği ve CL'de yarı-final Abramovic'i kesmedi ve yerine Mourinho'yu getirdi. Chelsea'de hiç kupa kazanamadı. O günden bu yana tek kazandığı kupa Valencia ile Avrupa Süper Kupası. Şu an Roma'nın başında, yine 2.liklerle meşgul.

Valerio Di Cesare. 2001'de altyapıya geldi. 1 sene sonunda da A Takıma yükseldi ancak 2 senede Chelsea'de hiç forma giymeden İtalya'nın yolunu tuttu. Şu an Vicenza'da forma giyiyor.

Marco Ambrosio. Takıma gelen son İtalyan. Ranieri tarafında takıma getirildi. Tüm kalecilerin sakatlandığı dönemde kaleye geçti. Ancak Cech'in gelişi ve sakatların düzelmesi, Chelsea ile yollarını ayırdı. Serie C2'ye bu sene çıkan Feralpisalo'da oynuyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails