Nisan 16, 2010

Bir Garip WRC Startı





2 sene sonra geri gelmiş WRC, hem de İstanbul'a. Belki de dünya üzerinde en güzel start verilebilecek noktaya. Arkada Ayasofya, önde World Rally Car'lar. Ama yine seyirci sıkıntısı. İş saatine denk gelmesi de bir sebeptir elbet ama organizasyon komitesi şu kadar insanla bile baş edemedi. Otomobiller çıkışı birer birer alırken, 2 araç arası güvenlik şeritlerinin altından üstünden karşıdan karşıya geçenler 3 zabıta, 5 polis, 3-5 ralli görevlisi üniversite öğrencisi görünümlü görevli tarafından engellenemedi doğal olarak.
Sultanahmet'e gelen turistlerin küçük bir kısmının aaa! yarış varmış edasıyla sıraya dizildiği, turla gelenlerin programa riayet etme zorunlulukları sebebiyle bölgeden transit geçtiği ve tanıtım diye yırtındıkları şu dönemde yarışın programa dahil edilmediği tur operatörleri.
Fatih Belediyesi'nin Eminönü'nde küçük bez afişi, Beşiktaş meydanda 2-3 gün kalan bilgi noktası (Hatta bilgi noktasının önü 2.gün kazıldı ve o noktaya bile ulaşmak eziyetti), ve sayıca yetersiz olan outdoor reklamlar, bu organizasyona ne kadar önem verildiğini gözler önüne seriyordu günler öncesinden.
Sponsorluklardan belli idi herşey aslında. ADAC harici uluslarası sponsor yoktu işin içinde. Spor-Toto ve TRT ile bir yere kadar tabi. Birçok spor organizsayonunu destekleyen hiç bir firma yoktu orada, e bu halde reklamlar yetmedi. TV'de döndüğünü bile görmedim. Dönmüşse TRT'de ve belki radyoda Power'da dönmüştür muhtemel. Turkcell'in, TT'nin, Vodafone'un, herhangi bir benzin firmasının, bankanın ya da bir global firmanın sponsor olmadığı bir organizasyona ne kadar reklam bütçesi sağlayabilirsiniz? Suyun bile elinde çakma buzluklu biri tarafından satılması, bir firmanın oraya su satmaya bile gelmemesi yarışa ne kadar iyi hazırlanıldığının göstergesi.
Açılış konuşmasının siyasi şova dönüşmesi, 6.kez yapılan rallinin ilk kez yapılıyormuş gibi lanse edilmesi ve 1 kişiye atfedilmesi de ayrı bir bomba. Dünyada kaç yerde kaldı siyasilerin açılış konuşması yapması. Amerikan Başkanı Nascar'ı mı açıyor ya da İngiliz Kraliçesi F1'de ödül mü veriyor? Bakan açılış konuşması yaptığı sırada, fotoğrafçılar dahil, büyük bir izleyici kitlesi dikkatini başka yönlere kaydırdı. İlkokuldan başlayan müdür konuşması psikozuna girdi bir anda herkes.
Tarihi ve Türk araçlar ile WRCler arasında yapılan dans gösterisi, yurtdışında sıkça yaşadığım Türkler gaydir önermesini doğrular biçimde erkek çengi koreografisi ile başladı. Gördüğüm kadarıyla platformda erkek dansçı, asıl ilgiyi çekecek kızlar ise aşağıdaydı. Ve tabi her uluslarası organizasyondaki gibi, yeni bir fikir üretecek adam olmadığından mıdır nedir, yöresel müzikler ve danslar. Zaten onlar da olmasa Tarkan'a konser verdirirlerdi. Power'ın sponsorluğu ve Funky C olmasa muhtemel TRT Korosu şarkı falan dinleyecektik mazallah.
Neyse ki bu sıkıntılar WRClerin egzost sesleri ile kesildi, huzura erdim. Büyük isimlere sıra geldiğinde, onların selamları ve sonlarda kalmış 5-10 kişilik ralliseverle kendimizden geçtik. En delikanlısı Petter Solberg çıktı startın. Bir tek O, kapıdan sarkarak geçti düzlükten. Bir de kameralarıyla çekim yapan co-pilotlar vardı ilginç. 2 Finlandiyalı turist bayraklarla destekledi pilotlarını. Raikkoneni WRC'de izlemek ayrı bir heyecan oldu. Bu arada Loeb bayağı bir kısaymış.
Darısı yarın Kadıköy'e. İşin en zevkli kısmı, 2li startlar. Biraz daha profesyonel işler olacak orada gibi. Red Bull, Sütaş tribünleri falan var. Bugüne göre kısmen iyi.
13 milyonluk şehirde topu topu 20.000 kişiye yakın izleyici kitlesi olacak galiba. İlk defa yapılan yarışa bu ilgi nereden geliyor acaba? 1günden daha az zaman kaldı özel seyirci etabına ama biletix'te hala bilet var. Gidince göreceğiz ilgiyi artık.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails