Eylül 23, 2008

1899 Hoffenheim


Avrupa'nın en büyük software şirketi SAP'ın sap olmayan futbolsever patronu Dietmar Hopp birgün memleketinin Bundesliga'da takımı olsun ister.Bütün hikaye de böyle başlar...




1990ların başında 8.lige eşdeğer bir kümeden oynayan Hoffenheim, Dietmar Hopp'un kolları sıvamasıyla 1996'da 5 lige eş olan Verbandsliga Nordbaden'dedir artık.1999-2000 sezonundan sonra büyük çıkış başlar ve takım 2008-2009 yılında Bundesliga'da oynamaya hak kazanana kadar devam eder.Yükselme süreci de yukarıdaki gibidir...





1999 yılında kendi adıyla bağışladığı 6000 kişilik stadın undesliga şartlarına uymayacağını anlayan patron hemen yeni bir stadın da inşaatına başlar takım 2. Bundesliga'da iken. 30.000 kişi kapasiteli bu stad €50m' a malolur.






Herkes işlerin buraya kadar sürebileceğini ve klubun Bundesliga'da tutunamayıp iflasa sürükleneceğini düşünerken sezona da bomba gibi girer 1899 Hoffenheim.Almanya'nın (belki de dünyanın) en zengin köy-kasaba takımı Bundesliga'nın tozunu atarak başlar.Fazla hiperbolik davranmak da iyi değil ama kimsenin beklemediği bir başlangıçtır bu...Ilk 5 maçta 3 galibiyet (Cottbus(d) 3-0, M'gladbach 1-0, Dortmund 4-1), 1 beraberlik (Stutgart 0-0) ve 1 mağlubiyet ( Leverkusen(d) 5-2) alırlar.Su an ligde 2. durumdalar.Lig sonu planladıkları yer kesin bu değildir ama bizdeki Vestel Manisa örneğini de yaşayacaklarını sanmıyorum.



Dietmar Hopp ne kadar da bu takım bir projenin ürünü değildir dese de profesyonel ellerden çıktığını düşündüğüm bu başarının - bu zihniyetle pek mümkün olmasa da - bizim kluplere de örnek olabilmesini dilerim ama sanırım sadece dilediğimle kalırım.Leeds'in yükselişini anımsatan bir başarı yakalayan Hoffenheim'ın umarı sonu da Leeds gibi olmaz.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails