Aralık 23, 2009

UEFA CL'de Türk Takımları #3

Kaldığımız yerden devam. Toplam 19 kez yer aldığımız gruplardan 2 kez, 2 kez yer aldığımız 2.gruplardan da 1 kez çıkmayı başarabildik.


Eski sistemde 2 kez çıktı Galatasaray 1.gruplardan, 1 kez de 2.gruplardan çeyrek finale kaldı. Sezon 2000/01. Maçta bir nevi Süper Kupa'nın rövanşı olacaktı Real Madrid'le. Maçtan önceki pazartesi 90 dakika programında Haşmet Babaoğlu'nun dediğini hatırlıyorum. Galatasaray Roberto Carlos'un kanadından giderse kesin kazanır maçı demişti. Bende yuh demiştim içimden. Ama maç başlamış ilk yarıyı Galatasaray 2-o mağlu tamamlamıştı. Ama maçı izlemeyi bırakamadık. O zamanlar öyleydi. Bırakmazdı maçları Galatasaray. İkinci yarı bambaşka takım çıkmış maça ve Roberto Carlos'un kanadından Fatih'in getirdiği toplarla 2 gol atmıştık. 1 golde penaltıdan gelmişti. Jardel'in ofsayttan verilmeyen 1 golü, 1 penaltısı ve 1 direği vardı 2.yarıda. Hakem Collina olunca hatalı karar var mı yok mu diye bile düşünmemiştik. Maç 3-2 bitmiş, İtalyan gazeteleri 'Kim Durduracak Bu Türkleri' ve 'Annecim Türkler Geliyor' diye manşet atmıştı.
Rövanşta sakatlıklar ve cezalılar Ahmet Yıldırım'ın sağbek oynamasına sebep olmuştu. Pek varlık gösterilemeyen maçta 3-0 yenilerek kupaya veda etmişti Galatasaray. Real de yarı finalde kupayı kazanacak Bayern'e yenilmişti.


2.Çeyrek Finalimiz. Sezon 2007/08. Zico'lu Fenerbahçe gruptan 2.çıkmış, 2.turda Sevilla ile eşleşmişti. İlk maç kıran kırana geçmiş Fenerbahçe 3-2 kazanmıştı, ama Roberto Carlos ilk maçta sakatlanarak uzun süre takımından ayrı kalmıştı. Rövanş enteresan başladı. Volkan'ın şaşırtıcı hataları ve Sevillalı Dani Alves ve Keita'nın 2 şutu 10 dakikada 2-0 geriye düşürdü Fener'i. Sonra Deivid çıktı sahneye. Devre bitmeden Kanoute'de attı bir tane. 2.yarı vasat bir maç vardı sahada. Ancak Deivid'in çabası maçı uzatmaya götürdü. Penaltılarda Volkan kendini affettirince, Fenerbahçe tarihinde ilk kez bu kupada Çeyrek Finale çıktı.
Rakip Chelsea'ydi. İstanbul'da 60 dakika Fener'in pozisyonu yoktu ve 1-0 gerideydi. İlker Yasin bu 60 dakika boyunca, 'Bunlar Chelsea, top bile yaptırmıyorlar Fener'e diye tekrarlayıp durdu.' Bir boş pozisyonda Kazım eşitliği sağladı ve maç döndü. 30 dakika Fener, Chelsea yarı sahasındaydı. İlker Yasin dönmüş, 'Ben Fenerbahçe'ye başından beri güveniyordum zaten demeye başlamıştı.' Tam maç biterken o sezon toplamda 5 gol atan Deivid çıktı sahneye ve çok uzaklardan avladı Cech'i. İlk golü kendi kalesine atmıştı, bu golle affettirdi kendini.


Deplasmana dair pek birşey söylenemez. Chelsea maçın başında ve sonundan 1er gol attı ve 2-0 kazandı. Ancak maçtan en çok Alex'in boş Kazım yerine, ceza yayından geriye Aurelio'ya dönmesiydi. Maçı beraberliğe götürme şansını harcamış oldu Alex. O gün benim için bitmiştir Alex. Kendisi bunu fazla sallamayabilir ama Avrupa'da doğru dürüst oynamaması canımı sıkar hep.
Sonuç Şampiyonlar Ligi evresinde en yüksek noktamız, 2 çeyrek finaldir sadece. 2 çeyrek finalde de deplasmanlarda kaybettik turları. Bir daha elimize böyle şans ne zaman gelir diye bekliyoruz artık.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Chealsea macinda kalede Cech yoktu. Ilk macta cudicini, ikinci macta ise ismini hatirlayamadigim Portekizli 3. kaleci vardi.

Related Posts with Thumbnails