Eylül 09, 2011

Lig Başlarken Transfer Politikaları

Yeni sezon dünya kadar sorunla başlarken, bir de bitirim yöneticilerin beceriksiz transfer politikalarını da sorunlara eklemekte fayda var. Ankaragücü, Manisa, Fenerbahçe, Eskişehir, Sivas, Beşiktaş'ın yaşadıkları yönetim ve yargı problemlerini saymazsak bütün takımlar bir şeyler yapmaya çalıştı transferde ama...

Ligin 3 yeni takımı, geleneksel Bank Asya oyuncularını Süper Lig'e getirme felsefesine istinaden göndererek takımın Süper Lig'de kalma ihtimalini, lig başlamadan azaltmış gözüküyorlar. Her sezon aynı şeyler yaşandığından normal karşılıyoruz bu durumu.

Ancak en büyük hatayı Anadolu Şampiyonları Bursaspor ve Trabzonspor'un yapması bizi Avrupa'da yine sıkıntıya düşürdü. Trabzon, biraz da şans yardımıyla ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne çıkmış olsa da takımın güvenilecek Şenol Güneş dışında bir yanı yok. Yine de işi çok zor takımın. Burak ve Şenol Güneş'siz başlayacak lige Trabzon.

Burada eleştirdiğim sezon başında Şampiyonlar Ligi hedefi olan bir takımın o dönem uyguladığı başarısız transfer politikası. Sonradan lige alınsa da kurulan kadro 2 Türk takımının Şampiyonlar Ligi'ne katılma olayını ortadan kaldırmış oldu. Belki eleme turlarını geçebilse, Fenerbahçe'nin yerine başka bir Türk takımı alınabilirdi lige.  Son gün yapılan transferler bir ihtimal Avrupa Ligi'ne devam etme şansı verebilir Trabzon'a.

Peki ya Bursaspor. Bu takımı kuran, şampiyon yapan ve bitirme noktasına getiren de aynı yönetim ve teknik kadro. Geçen sene devre arasından bu yana süren Sercan-Volkan problemleri, lig bitince değil de, Avrupa'dan kısmen elenince yapılınca, Avrupa Ligi yine tek temsilciye kaldı. Son gün alelacele yapılan transferler, çok daha önce yapılmalıydı. Bu arada yönetimin yaşadığı zimmete para geçirme davası bu süreci bu hale getirmiş de olabilir.

Ancak burada tüm Anadolu kulüplerinin alacağı büyük bir ders var. Bir futbolcu biraz takımın üstüne çıkmaya başladıysa hemen satılmalı. Geçen sezon 10-12 milyon rakamlarının konuşulduğu futbolcular, bu sezon beklenenin çok daha altında ve 1 sene kaybederek takımdan ayrıldılar. Ne Sercan, ne Volkan geçen sene takıma, bir önceki seneye göre neredeyse hiç katkı yapmadan ayrıldılar bu sezon. Bunu göremeyen teknik kadroya da bir alkış.

Sonuçta problemsiz politika uygulamış görünen takımlar Galatasaray, Kayserispor ve sorunlara rağmen geçen sezon devre arası planlama yapmış olan Beşiktaş. Uyguladıkları politikalar başarılı olur mu bilemeyiz ama sorunlarla boğuşan Türk futbolunu sancılı bir başka sezon bekliyor gibi gözüküyor.

Şike soruşturmasından canı yanan ve yanmaya devam edecek takımlar ve taraftarları, tribünde yaşanması muhtemel şiddet, Trabzon-Fenerbahçe v Bursaspor-Beşiktaş buluşmaları bu senenin en tehlikeli randevuları olur, liglerin ertelenmesi sonucu doğan fizik-kondisyon sorunları, Avrupa'da 2 takım sendromu, saçmasapan Play-Off sistemi yeni federasyonun ve elbette bizim çok canımızı sıkacak.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bizim Galatasaray olarak bu ligi oynamamıza gerek yok. Bknz:Gazeteport.com.tr puan durumu tablosu. Galatasaray 0 puanla 18nci sırada. Tabloyu hazırlayan inşallah takımın amatöre düşer. Anladın sen onu!!!

Related Posts with Thumbnails