Ocak 13, 2011

Efsane Eşleşmeler ; Barcelona v Chelsea.

Abramovic, Chelsea'yi satın almadan önce Bates'in Gullit ve Vialli hamleleri Chelsea'yi saygı duyulacak bir takım haline getiriyordu. 1 Kupa Galipleri Kupası ve Süper Kupa'dan sonra, 2. Kupa Galipleri Kupası yarı finalde bitiyorud. 1999/00 sezonunda ise takım ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne kalıyordu. Ve ilk kupa hayali çeyrek finalde Barcelona tarafından sonlandırılıyordu. Bugüne kadar 8 kez Cl'ye kalan Chelsea 5 kez Barcelona ile eşleşti. Bu sezon tekrar karşılaşırlar mı, meçhul.


İlk eşleşme 99-00 sezonundaydı. İlk maçı Stamford Bridge'de Zola ve Flo'nun 2 golüyle 3-1 kazanıyordu Vialli'nin takımı. Barça'nın tek golü Figo'dan geliyordu. Rövanşta normal süreyi Barcelona 3-1 önde kapatınca maç uzatmalara gitti ve Rivaldo ve Kluivert maçı 5-1'e getirerek Chelsea'yi kupanın dışına itti.

Abramovic'in kulübü alması ve Mourinho'yu takımın başına getirmesi, eşleşmeleri daha da bir anlamlı kılmaya başladı. Tercüman Mourinho Barça'ya karşı.

2004-05 sezonu CL 2.tur. Barça'nın başında Rijkaard, ilk maç Nou Camp'ta. İlk yarı Chelsea 1-0 önde. Ancak ne oluyorsa ikinci yarı oluyor. Drogba kırmızı kart yiyor, Barcelona o dakikadan sonra 2 gol bulup maçtan 2-1 galip ayrılıyor. Mourinho maç sonu açıklamasında hakem Anders Frisk'in devre arası Rijkaard ile görüştüğünü iddia ediyor. Hem kırmızı kart hem de bu görüşme üzerine Chelsea taraftarı Anders Frisk'i ölümle tehdit etmeye başlayınca, hakem güvenliği sebebiyle düdüğünü asıyor.



Stamford Bridge'deki rövanşa Chelsea 3 golle çok hızlı başlıyor. Daha sonra Ronaldinho, belki de Şampiyonlar Ligi tarihinin en güzel gollerinden biriyle turu Barcelona'ya yaklaştırıyor. Ancak 2.devre Chelsea 4.golü bulup turu geçen taraf oluyor.

Bir sene sonra yine 2.turda, bu kez ilk maç İngiltere'de. Mourinho yıllar sonra ilk kez evinde kaybediyor Barça'ya. Rövanş Nou Camp'ta 1-1 bitse de Barça, turu geçiyor ve sonunda kupaya uzanıyor.

2006-07'de bu kez gruplarda denk geliyor Rijkaard ve Mourinho. Londra'daki maçı Chelsae 1-0 kazanıyor, Nou Camp'ta ise 2-2 bitiyor maç. Gollerden biri Mourinho'nun eski öğrencisi Gudjohnsen'den geliyor. O senenin finalisti Liverpool Barça'yı 2.turda, Chelsea'yi yarı finalde eliyor.


Son eşleşme 2008-09'da yarı finalde oluyor. Bu kez Barça'nın başında Guardiola var. Chelsea'nin başında ise Hiddink. İlk maç Nou Camp'ta 0-0 bitiyor. Rövanşta ise Chelsea 10. dakikada öne geçiyor. Maç sonuna kadar Chelsea'nin 5 penaltı itirazı oluyor. Hiç biri verilmiyor. En neti ise Pique'nin eliyle topa müdahelesi oluyor. Maç boyu Barça'ya 1 tek şut şansı vermeyen Chelsea, Iniesta'nın 90+2'deki şutuna engel olamıyor ve Barça iki beraberlikle finale çıkıyor.

Son yıllardaki maçların hepsi birer klasik olarak hafızalarımızda kalıyor. Özellike Mourinho-Rijkaard karşılaşmaları gündemi hep işgal etmişti. 4-2'lik maç muhtemelen CL klasiklerinden biridir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails